Кирилов: Няма политически натиск да освободя шефа на Софийския затвор

18:53, 03 сеп 19 / Общество 25 1535 Topnovini
1

Не ми е оказван никакъв политически натиск за освобождаването на началника на Софийския затвор Десислав Трайков. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов, потърсен за коментар заради писмо от синдиката на надзирателите, изпратено днес до него, цитиран от “24 часа“.

С него служителите на местата за лишаване от свобода питат дали Трайков има вина за пускането в отпуск на наркотрафиканта Будимир Куйович, хванат с фалшива шофьорска книжка преди дни.

Министърът обясни, че лично е извършил проверка на затворническото досие на Куйович, както и на данните за изработените от него дни.

Акцент на деня: Защо подаде оставка шефът на Софийския затвор?

Ревизията на Кирилов е установила, че временният шеф на Софийския затвор е издал законосъобразна заповед за пускането в отпуск на наротрафиканта.

"Разпоредих на директора на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) обаче да прекрати функциите му, защото като началник на затвора е следвало да съобрази конкретния момент в контекста на издирване на избягали затворници, също чужди граждани, и обществената реакция в този момент", добави министърът.

Присъдата на наркобоса Будимир Куйович била намалена заради добро поведение

Той подчерта, че действително заповедта за отпуск на Куйович е била подписана преди тези събития, но въпреки това Трайков е имал възможност да я отмени или да отложи за известно време изпълнението й.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 43 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.