Цвета Караянчева: Не приемам очернянето на парламента от Мая Манолова

08:56, 04 сеп 19 / Политика 25 2626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че не приема критиките на омбудсмана в оставка Мая Манолова, отправени към парламента.

„Не приемам образа, който Мая Манолова рисува на 44-я състав на Народното събрание – 240 безотговорни народни представители срещу самотната фигура на единствения закрилник на граждани. Във всички парламентарни групи има достатъчно разумни депутати и те щяха да се обединят с радост зад законодателни предложения, които биха заличили дадена неправда, ако тези предложения са наистина добри“, написа Караянчева на профила си във Facebook.

„От достатъчно дълго съм в политиката, за да разбирам защо за Манолова е изгодно да се обрисува като супер-жената, изправена срещу всички неправди по тази земя. Но моля, нека това не става за сметка на бившите й колеги“, коментира председателят на НС.



„Пожелавам на г-жа Манолова да проведе една достойна кандидат-кметска кампания, но не виждам как очернянето на парламентарната институция ще й помогне в тази битка“, заяви Караянчева.

Публикуваме целия коментар на Цвета Караянчева без редакторска намеса:

Извинявам се предварително, че този пост е дълъг и вероятно скучен. Но за мен /като председател на Народното събрание/ е важно да направя някои уточнения по повод подадената от г-жа Мая Манолова оставка от поста Омбудсман на Републиката.

Прочетох какви мотиви е обявила тя в депозирания вчера в деловодството на Народното събрание документ. Оказва се, че една трета от тези мотиви /първите два от общо шест/ са директна критика срещу законодателната власт, която според нея не е проявявала достатъчно активност по отношение на предлаганите от нея законотворчески инициативи. Като доказателство Манолова посочва, че парламентът се е съобразил с “едва” половината от общо 5100 нейни препоръки по законопроекти.

Г-жа Манолова е била депутат и зам.-председател на Народното събрание достатъчно дълго, за да знае механизма, по който се разглеждат законопроекти и препоръки по законопроекти от институции, които по Конституция нямат право на законодателна инициатива. Всеки постъпил от страна на администрацията на Омбудсмана законопроект, както и всяка препоръка, са били разпределяни надлежно до парламентарните групи . Всеки народен представител има право на законодателна иницива. Фактът, че част от тях така и не са стигнали до пленарна зала, означава, че не са събрали подкрепа, включително и сред опозицията. Защо това е било така? Не бих искала да раздавам оценки, а и не ми е работа. Но здравият разум сочи, че ако качеството им е било адекватно на впечатляващото количество, тези законопроекти и препоръки щяха да се радват на друга съдба.
Не приемам образа, който Мая Манолова рисува на 44-я състав на Народното събрание – 240 безотговорни народни представители срещу самотната фигура на единствения закрилник на граждани. Във всички парламентарни групи има достатъчно разумни депутати и те щяха да се обединят с радост зад законодателни предложения, които биха заличили дадена неправда, ако тези предложения са наистина добри.

От достатъчно дълго съм в политиката, за да разбирам защо за Манолова е изгодно да се обрисува като супер-жената, изправена срещу всички неправди по тази земя. Но моля, нека това не става за сметка на бившите й колеги.

В заключение ще припомня, че самата г-жа Манолова доста често променяше позицията си по част от проблемите, които изрежда в мотивите за оставката си, касаещи Народното събрание. Тя много добре знае, че когато един проблем е достатъчно сложен и изисква съобразяване с често противоречащи си интереси в рамките на една група граждани, опростяването само го задълбочава, вместо да го решава.

Пожелавам на г-жа Манолова да проведе една достойна кандидат-кметска кампания, но не виждам как очернянето на парламентарната институция ще й помогне в тази битка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама