ГЕРБ: Президентът отново начерта разделителни линии

09:52, 04 сеп 19 / Политика 25 2003 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът отново начерта разделителни линии, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация от името на групата за новия политически сезон, съобщи „Фокус".

Дариткова посочи, че появата на президента в началото на пленарната сесия е могло да бъде добър знак за диалог между институциите в България и начало на утвърждаване на техния авторитет, но за съжаление държавният глава отново е очертал разделителни линии.

„Разделителни линии между тези, които са издигнали президента, и изказвания в полза на определени политически сили. Ние сме готови на диалог и винаги сме го заявявали, но той трябва да започне с честно и почтено отношение", подчерта Дариткова. 

По думите ѝ трябва да бъдат отстранени дефицитите на прозрачност не само в правителство и парламента, но и в самата президентска институция, където има много примери на непрозрачно изпълнение на функциите.

„Ние винаги сме смятали, че президентството би следвало да се запознае с програмата за коалиционно управление на това правителство, която е публична и която ние стриктно следваме и изпълняваме. Съжалявам, че днес установихме, че няма такова познание. Разчитам, че ще информираме по надлежен ред президентството за това кои от приоритетите ни са реализирани вече и кои предстоят да бъдат изпълнени в следващите две години“, посочи д-р Дариткова. 

„Наистина приемам голяма част от проблемите в изказването на президента, които бяха заложени като приоритетни за следващите години управление и в моето изказване съм заложила на тях“, посочи още д-р Дариткова. 

Разчитам в оставащите две години на президента, той да не остане като най-негативния държавен глава, който е отправял най-много заплахи за обществения мир и който е девалвирал институцията вето, каза още тя.

По думите ѝ в тази сесия ПГ на ГЕРБ ще продължи да изпълнява стриктно поетите ангажименти в началото на настоящия управленски мандат.

Тя призова въпреки предстоящите избори за местна власт парламентът да не се превръща в поле за предизборна пропаганда, с което да се подмени основната му функция - да създава закони и да представлява българските граждани.

„По време на предстоящата сесия предстои да бъде приет Закона за държавния бюджет, който ще очертае политическата рамка на 2020 г. За народните представители от ГЕРБ основни приоритети на този бюджет ще бъдат образованието, отбраната и сигурността и икономическия растеж", допълни д-р Дариткова и подчерта, че ГЕРБ ще продължи политиката на несимволично увеличение на учителските заплати.

Д-р Дариткова изрази готовност за конструктивен диалог с опозицията и отчете, че през миналия сезон такъв не се е случил. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама