БСП призова управляващите да спрат импровизациите във външната политика

13:12, 04 сеп 19 / Политика 25 2056 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Призоваваме правителството да спре с импровизациите във външната политика на България, да се води балансирана и координирана политика и да не се прави отстъпление от широко споделените национални приоритети на България“. С тези думи зам.- председателят на Народното събрание от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин се обърна към управляващите чрез медиите в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Борисов: В момента за България не е изгодно да влиза в Шенген

Той подчерта, че министър-председателят е заявил, че присъединяването на България към Шенген вече не е приоритет за страната.

„Ние считаме, че това изявление е в противоречие на един дългосрочен приоритет на България като член на ЕС, по който има много широк национален консенсус“, коментира той.

По думите му тази позиция е несъгласувана, непремерена, и неотговаряща на реалностите. Според него България има нужда от присъединяването към Шенген.

„Искам да кажа на стотиците хиляди български граждани, които висяха на опашки по българо-гръцката граница през това лято, че ако България беше в Шенген, нямаше да има гранична проверка на границата ни с Гърция“, каза той. Бившият външен министър подчерта, че това само по себе си е основание да считаме, че подобни заявления на Борисов, а чрез него и на българското правителство, са в противоречие на интересите на българските граждани.

МВнР несъгласно, че СССР е „освободил“ Източна Европа от нацизма

Вигенин обясни и че вчера  външно министерство е изразило ненужно остра и агресивна позиция към посолството на Руската федерация. По думите му чрез позицията МВнР поставя под въпрос и дори отрича ролята на Русия, тогава СССР, в победата над нацизма във Втората световна война.

Руско посолство: Разочаровани сме, че българското МВнР прави изявление преди да се запознае с експозицията ни

По думите му изявлението на външното ни министерство е в противоречие с усилията за нормализиране на отношенията между България и Руската федерация и подчерта, че това може да доведе до усложняване на реализацията на големите енергийни проекти, които бяха отпушени в последните месеци.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама