Денят накратко – 4 септември

19:00, 04 сеп 19 25 2550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кой застава зад Мая Манолова в битката й за София, какво наложи влизането на жандармерията в няколко ТЕЦ-а в страната, какви са политическите страсти в началото на новия парламентарен сезон, какви мерки предприемат институциите след тежкия инцидент с електрическа тротинетка в Монтанско?

Депутатите отново на работа

Народните представители се върнаха от лятна ваканция за новата пленарна сесия. Основната фигура в парламента този път беше президентът Румен Радев, който се обърна към народа и парламента от трибуната. Държавният глава заяви, че министър-председателят поне веднъж месечно трябва да се явява в парламента, за да отговаря на въпроси по политиката на правителството. В отговор от ГЕРБ заявиха, че президентът отново е начертал разделителни линии. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че левицата ще предложи промени за малките и средните предприятия, родното производство, увеличаването на доходите, съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата. БСП ще иска и нов орган за борба с корупцията.  Според ДПС се очертава важна битка за бъдещото развитие на страната и за подобряването на живота на българите. От „Воля“ изялязоха с нестандартно предложение- президентът да влезе в кметската надпревара за София. А „Обединени патриоти“ се обявиха за ревизия на постигнатото и неизпълненото от управлението.  

Манолова стартира предизборната си кампания

Днес стана ясно, че инициативен комитет „Лозенец“ с председател Никола Вапцаров издигат кандидатурата на Мая Манолова за кмет на столицата. С новината беше сложено и началото на предизборната й кампания. В комитета влизат 65 души, сред които режисьорът Максим Генчев, актьорът Христо Чешмеджиев, рапърът Криско, певицата Кристина Димитрова, попфолк изпълнителката Анелия, поп-певицата Марияна Попова и съпругът й Веселин Плачков и др. Сред подкрепящите още са майките от „Системата ни убива“ и медицинските сестри начело с Мая Илиева. Според Манолова предстоящата битка ще бъде нечестна, агресивна и подла. Кампанията й ще се финансира от дарения на граждани. Няма да се възползва от законовото й право да получи средства от фирми или корпорации. Манолова заяви още, че Йорданка Фандъкова е била изпълнителен директор, а не истински кмет на София. Тя попита къде са обещаваните детски градини и площадки за децата. Не се забави и отговорът на Фандъкова. „Мога да покажа на Мая Манолова една по една новите 100 детски градини".

Развод при „Обединени патриоти“ в началото на политическия сезон

„Обединени патриоти“ започнаха новия политически сезон разделени. Всички депутати от „Атака“ (Явор Нотев, Николай Александров, Станислав Станилов и Маргарита Николова) напуснаха групата. Така те се присъединиха към лидера си Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов. „Обединени патриоти“ се разцепиха след завръщането на лидера на НФСБ Валери Симеонов, което Нотев определи като „позорно“. Според него Симеонов е намерил място в парламента „като че ли тази свещена сграда е приют за провалени политици“. В отговор Симеонов заяви, че не е приятно патриотите от трета да станат четвърта ПГ, но това е било неизбежно. Той изтъкна, че за него е важно дали групата се състои от 4-5 случайно избрани човека в залата или от 27, и не е редно да бъде упрекван за това.

Жандармеристи влязоха в няколко ТЕЦ-а

Главният прокурор Сотир Цацаров възложи незабавна проверка в „Топлофикация – Перник“, ТЕЦ „Бобов дол“, „Топлофикация – Сливен“ и ТЕЦ „Брикел“. Причината е постъпил сигнал от ДАНС, че дружествата застрашават екологичната сигурност на страната.
Информацията, с която разполага прокуратурата, е, че е горена биомаса и RDF отпадъци в централите, което като самостоятелно горене не представлява проблем. Налице обаче е несъответствие между разрешеното и използваното в процеса на горене. Информация в справката на ДАНС показва, че има внесени материали от чужбина. Откъде точно обаче не стана ясно. Срокът на проверката е един месец.
В следствие на проверката бяха спрени два от генераторите на ТЕЦ-а в Перник. Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса.

Работи се по регламентирането на електрическите тротинетки

Работи се по регламентирането на електрическите тротинетки. Това обявиха отговорните институции след поредния инцидент с тротинетка. Последният такъв е в Монтанско село, където дете беше блъснато от кола, докато е карало тротинетка. 11-годишното момче бе настанено с мозъчно-черепна травма, с разкъсни рани по главата. Състояние на детето все още остава тежко. След инцидента министърът на вътрешните работи Младен Маринов коментира пред журналисти, че трябва да има законова регламентация на електрическите тротинетки. По думите му съоръженията трябва да отговарят на определени изисквания. Шефът на КАТ в София Любомир Костадинов заяви, че електрическите тротинетки по пътищата са незаконни, а движещите се с тях по пътното платно подлежат на санкции.

Диана Ковачева ще бъде временен омбудсман

Парламентът прекрати правомощията на Мая Манолова като омбудсман. Постът се поема от заместника й Диана Ковачева. По време на утрешното заседание на парламента Ковачева ще положи клетва като омбудсман пред Народното събрание. Мая Манолова депозира оставката си като омбудсман в деловодството на Народното събрание на 3 септември 2019 г. Тя добави, че се отказва от поста си на граждански защитник и влиза в надпреварата за кметския стол на София, защото търпението ѝ се е изчерпало.

Историческа победа на Григор над Федерер

Историческа победа за Григор Димитров. След драматичен мач Григор Димитров надви швейцареца Роджър Федерер в Ню Йорк. Двубоят продължи близо 3 часа. 28-годишният българин се наложи над швейцарския ветеран с 6-3, 4-6, 6-3, 4-6, 2-6. Това е първи успех на Гришо над неговия идол. След мача Григор коментира, че тази победа за него наистина е била специална, поредицата от лоши резултати, той е продължил да вярва в себе си.
С участието си на тази фаза в Ню Йорк, Димитров се класира за трети път в кариерата си на такова стъпало. Първият път беше през 2014 г. на Уимбълдън, вторият през знаменитата за него 2017 г. на Аустрелиън Оупън и сега е третият път на Флашинг Медоус.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама