Кметът на Перник: Днес няма сигнали за замърсяване на въздуха

08:41, 05 сеп 19 25 2358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два от генераторите на ТЕЦ -Перник ще бъдат спрени. Това е резултатът от вчерашната мащабна акция в няколко топлоелектрически централи в страната. Оказа се, че в електроцентралата използват неразрешено гориво и изгарят биомаса, което е в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството.

Хората в Перник твърдят, че въздухът там е по-чист в последните 24 часа. Проверката в ТЕЦ – а продължи часове наред. „Вече не мирише. Няма задушлива миризма. Диша се по-леко”, коментира жител на града. А други негови съграждани се надяват, че няма да има нови замърсявания, съобщи “24 часа“.

Спират два от генераторите на ТЕЦ-а в Перник

Перничани мислят, че въздухът в града е чист благодарение на вчерашните проверки и спирането на двата генератора. „Дали е заради спирането на генераторите не можем да кажем, но вече въздухът е по-чист”, коментираха те.

Кметът на града Вяра Церовска обясни, че в общината няма сигнали за замърсяване на атмосферата. „Към този момент институциите работят и правят проверки и се надявам, че това ще продължи. Убедена съм, че заедно с моите съграждани ще успеем да оставим нещата такива, каквито са през тази нощ и няма да има напрежение", коментира Церовска.

Пернишката ТЕЦ "Република" може да спре работа заради проверките

Тя не даде категоричен отговор дали е възможно двата спрени генератора да замърсяват въздуха в града „Аз не мога да хвърля обвинения или да оставя съмнения. Има си контролиращ орган и трябва да се проверят всички възможни замърсители в района. От 6 месеца има нарушения, 16 проверки са направени. Институциите са активни”, коментира градоначалникът.

Изпълнителният директор на “Топлофикация – Перник“ Любомир Спасов, заяви, че до момента не е получил официален документ, който да задължава да спре централата.
„Никога не сме горели боклук и в документите пише, че не сме горели. В момента централата работи, но въздухът в града е чист””, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама