Путин: Москва ще се стреми към мирен договор с Япония

13:16, 05 сеп 19 / Свят 25 2055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпросът за мирен договор с Япония засяга не само двустранните отношения, но и сигурността и интересите на други държави, заяви Владимир Путин на пленарна сесия на Източния икономически форум, който се провежда във Владивосток.

"Има военни и отбранителни въпроси, проблеми на сигурността и тук трябва да вземем предвид позицията на трети страни и задълженията на Япония към трети страни, включително САЩ. А там, освен добрите думи, има и такива, които напомнят, че те са родени през 20-те и 30-те години на миналия век - добрата дума е нещо хубаво, но добрата дума и "Смит и Уесън" действат много по-ефективно, отколкото просто добра дума", каза Путин, предаде БГНЕС.

Както обаче подчерта президентът, Москва ще се стреми да сключи мирен договор с Токио, "колкото и да е трудно".

Сега Русия прави всичко възможно, за да могат японските граждани да посещават Курилските острови дори без визи, каза Путин.

Япония претендира за островите Кунашир, Шикотан, Итуруп и билото Хабомаи, като се позовава на двустранния договор за търговия и граници от 1855 г. Москва настоява островите да станат част от СССР след Втората световна война, а руският суверенитет над тях е извън съмнение.

През 1956 г. СССР и Япония подписват Съвместна декларация, в която Москва се съгласява, след като сключи мирен договор, да обмисли възможността за предаване на Хабомай и Шикотан на Япония. Съдбата на Кунашир и Итуруп не беше засегната. Последвалите преговори обаче не доведоха до нищо и страната не подписа мирен договор.

Миналият ноември в Сингапур се проведе среща между Владимир Путин и Шиндзо Абе. Тогава японският премиер заяви, че страните са се споразумели да ускорят процеса на преговори по мирен договор въз основа на декларацията от 1956 г.

В същото време руските власти многократно подчертават, че Япония на първо място трябва да признае резултата от Втората световна война, включително руския суверенитет над Южно-Курилските острови.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама