Владимир Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

13:40, 05 сеп 19 / Свят 25 2175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще разработва ракети в диапазони между 500 и 5 500 километра, по-рано забранени от Договора за ракети със среден и малък обсег, който наскоро бе прекратен след оттеглянето на Вашингтон от него.

По време на Източния икономически форум, който се провежда във Владивосток, Путин отбеляза, че Русия няма да разполага тези ракети като начало, предаде БГНЕС.

Русия тества балистичната ракета „Калибър”

Путин също така отбеляза, че САЩ вече водят преговори с Япония и Южна Корея за разполагане на такива ракети и добави, че те потенциално могат да представляват заплаха за Русия.

„Както разбираме, това разполагане ще бъде направено под предлог за противодействие на заплахите от Северна Корея, но също така ще създаде определени и значителни проблеми за Русия. Тези ракетни системи вероятно ще обхванат значителна част от руската територия…Нека ви напомня, че имаме две големи военни бази в този регион", каза Путин.

Русия се оттегли от Договора за ракети със среден и малък обсег през юли 2019 г. след решение на САЩ да се оттегли от него през август. Оттогава Вашингтон обявява планове за разработка на ракети, които преди това са били забранени от споразумението и вече е провел първото изпитателно изстрелване

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Президентът Владимир Путин отбеляза, че ще се радва да покани лидерите на държавите от Г-8 в Русия, ако групата бъде създадена отново. Той отбеляза също, че Пекин и Ню Делхи могат да бъдат включени в по-широка международна група, подобна на Г-7, като заяви, че това би било правилно и полезно за глобалното сътрудничество.

"Смятам, че днес всички разбират, а президентът Макрон наскоро публично го каза, че господството на Запада свършва. И не мога да си представя ефективна международна организация, която работи без Индия и без Китай", обясни Путин.

Тръмп смята за полезно присъствието на Русия на следващата среща на Г-7

Той също така посочи, че по време на последните разговори с Реджеп Тайип Ердоган, турският президент е попитал за възможното участие на Турция в Г-7. Според Путин, след като Анкара закупи руски системи за противоракетна отбрана С-400, Турция също може да бъде решаваща част от глобални организации като тази.

Японският премиер Шиндзо Абе от своя страна заяви, че е повдигнал въпроса за евентуално повторно връщане на Русия към групата по време на последната среща на върха на Г-7 във Франция, подчертавайки, че Москва играе ключова роля в международните отношения.

Путин: Москва ще се стреми към мирен договор с Япония

Изявлението идва на фона на криза в Групата на седемте водещи икономики, като президентът на САЩ Доналд Тръмп и някои държави от ЕС предложиха тя да покани Русия обратно, възраждайки формата Г-8.

Групата от седем държави, създадена през 70-те години на миналия век, е междуправителствена организация за напреднали икономики. Тя стана Г-8, след като включи Русия през 1997 г., но се върна във формат Г-7 през 2014 г., след като членството на Москва бе прекратено заради разногласия във връзка с анексирането на Крим от Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама