Три училища и две детски градини в община Елена за предложени за средищни и защитени

15:43, 30 авг 19 25 1054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет в Елена на последната си сесия взе решения, с които възложи на кмета на общината да внесе мотивирано предложение до Министерството на образованието и науката за три училища в общината да останат средищни, а двете от тях и още две детски градини да бъдат включени в списъка на защитените детски градини и защитените училища за учебната 2019-2020 година.

Местният парламент гласува Средното училище и Началното училище в града, също и основното училище в с. Беброво да запазят статута си на средищни училища. За новата учебна година прогнозният брой на пътуващите ученици за тях от населени места, в които няма школо, е 96. СУ „Иван Момчилов“, НУ „Ил .Макариополски“ и ОУ „Хр.Ботев“ са единствените в района, осигуряващи обучение в съответния клас, с целогодишна организация на учебния процес, безплатен транспорт и осигурено хранене на пътуващите ученици. Броят на децата намалява и за училището в Беброво предложението е да остане и със статута  си на защитено, а за основното училище в Константин за поредна година се предлага то да влезе в списъка на защитените училища.  Аргументите са, че закриването на двете училища, в които ще се обучават близо 83 деца от първи до седми клас, би довело до ежедневното им пътуване до най-близкото средищно училище в града, което ще затрудни изключително обезпечаването на безплатния им превоз.

От 2017 г. с ПМС се даде възможност не само училища, но и детски градини да участват в процедурата. За да съществува една детска градина е необходимо броят на децата да не бъде по-малък от 22. В детската градина в с. Каменари ще учат 15 деца, от тях 8 в задължителна предучилищна възраст, а в Константин прогнозните данни са за обучение на 23 деца, на задължително 14. Двете детски заведения също са предложени за защитени. При закриването им най-близката детска градина, която може да ги приеме, е в Елена и поне 22 малчугана всеки ден трябва да пътуват до нея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама