Денят накратко - 5 септември

19:00, 05 сеп 19 25 2811 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отново промени в Наказателния кодекс, БСП се регистрира в изборите с амбицията за 100% увеличаване на кметовете си, новият омбудсман пое поста и още:


Наказателният кодекс под ревизия

ПГ на ГЕРБ внася промени в Наказателния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие и обществените очаквания. Промените целят да се запази съкратеното съдебно следствие, но и да отговори на обществените очаквания за наказание при причиняване на смърт и тежка телесна повреда.

"Касае се за това в тежки случаи, когато умишлено са нанесени телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване, да не може да се прилага облекчаването на размера и вида на наказанието, както е в общия случай", обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

БСП се регистрира за изборите

„Сигурно няма да е лесно, но тръгваме с надежда и вяра, че може да се промени моделът на управление на общини. Внесохме току-що 10 000 подписа", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след регистрацията в ЦИК за местните избори. БСП иска увеличаване на 100% на кметовете, допълни тя.

Нинова отново посочи, че дали БСП ще подкрепи Мая Манолова за кмет на София ще бъде решено на градската конференция на 11 септември и на 15-ти от Националния съвет. Запитана има ли други номинации за кмет на София, Нинова отговори, че има и много други.

Поредно отхвърлено президентско вето

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за военното разузнаване. Румен Радев не беше съгласен с промените, с които се дава възможност цивилно лице да оглави Служба „Военна информация“ като алтернатива на досегашното изискване да е военнослужещ. Според него това не съответства на мястото, което заема службата като неразделна част от въоръжените сили на България.

Смяна на омбудсмана

Диана Ковачева положи клетва като омбудсман до избора на нов обществен защитник.
Встъпването й в длъжност се наложи, след като досегашният омбудсман Мая Манолова подаде оставка, за да се включи в кметската надпревара за София.

Тя увери, че омбудсманът ще е там, където са проблемите на гражданите, където има нарушени права и с всичките си сили ще отстоява принципа, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

От СДС пък зададоха 7 въпроса на Мая Манолова като кандидат за кмет на София. Едно от нещата, които от партията искат да знаят, е кога ще стане ясна програмата й и кога ще видят осъществяването на „идейния оксиморон“ обединение на леви и десни.

Проверка на данни след кибератаката

Всеки гражданин вече може да разбере какви негови лични данни са изтекли при кибератаката срещу НАП през месец юли тази година чрез специално приложение на агенцията.

Държавата обезщетява за мъртвите прасета

Над 7 400 заявления са подадени от земеделски стопани, които очакват обезщетения за умъртвени прасета заради африканската чума, обяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на парламентарния контрол. До момента са изплатени над 2 200 000 лева.

12 области са засегнати от заразата.

Министерството работи върху нови мерки за биосигурност в трите вида стопанства – лични, семейни ферми и индустриални, за да се избегне бъдещо усложняване на епизоотичната обстановка в страната, както се случи това лято.

Убийците от Негован остават в ареста

Задържаните извършители за предумишленото убийство на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна остават за постоянно в ареста. Георги Начев и Пламен Шляпашки направиха пълни самопризнания. В хода на разследването в домовете на двамата бяха намерени златни накити, принадлежали на жертвите.

Започва ли ерата на ново превъоръжаване?

Русия ще разработва ракети в диапазони между 500 и 5 500 километра, по-рано забранени от Договора за ракети със среден и малък обсег, който наскоро беше прекратен след оттеглянето на Вашингтон от него. Това обяви руският президент Владимир Путин, като уточни, че Москва няма да разполага тези ракети като начало.

Путин също така отбеляза, че САЩ вече водят преговори с Япония и Южна Корея за разполагане на такива ракети и добави, че те потенциално могат да представляват заплаха за Русия.

Турция пак размахва бежанската карта

Турция може да отвори границите си за мигранти към Европа, ако не получи достатъчно международна помощ да се справи със сирийските бежанци, отново заплаши турският президент Реджеп Ердоган.

"Сами ли ще носим този товар? Не получихме нужната подкрепа от света, в частност от ЕС, що се отнася до споделянето на тежестта от бежанците, които сме приели", запита Ердоган.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама