Колко апетитен е постът кмет на София (Тема с продължение…)

09:00, 07 сеп 19 25 2913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

С навлизането в месеца, в който ще стартира предизборната кампания политическата обстановка започна да придобива различни цветове и нюанси. Накъде ще се наклонят везните, ще разберем в хода на кампанията. Ще издържат ли възможностите на участниците в битката за кметския стол и кой с какво ще спечели гражданите? Колко ли още претенденти ще се появят преди крайния срок за регистрация? Призивът за вота на гражданите ще е или за по-добро бъдеще или за по-добри лични облаги и още:

***

Настоящият-бъдещ кмет?

Досегашният кмет на София Йорданка Фандъкова обяви, че влиза за четвърти път в битката за града в понеделник на 2 септември. Кандидатурата ѝ бе утвърдена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Според ръководството на партията именно работата на Йорданка Фандъкова и нейния екип стоят в основата на изцяло променения облик на София. По думите й София се развила и променила през последните 10 години не с приказки, а с работа. „Това е моята основна мотивация да продължа“, коментира Фандъкова. Тя посочи, че в евентуалния нов мандат ще работи с нов екип. „Решението ми не е плод на спонтанно хрумване. То се основава на чувството ми на отговорност и подкрепата, която получавам през всичките тези години от хората“, заяви Фандъкова. Тя изтъкна, че има управленски опит повече от 20 години, както и енергия да продължи да работи за този град. Денят на обявяване на кандидатурата и съвпадна със старта на регистрацията на партиите и коалиции в ЦИК за изборите на 27 октомври.

По традиция първа се регистрира ГЕРБ, която както винаги внесе точно 9999 подписа. Втори се регистрираха представителите на коалиция "Демократична България" с 5400 подписа. Те съобщиха, че амбициите им са да покажат реална алтернатива на управленския модел в страната. Партията издигна кандидатурата на арх. Борислав Игнатов за кмет на столицата.

„Воля“ внесе документите си за местния вот с 7590 подписа. От партията коментираха, че четворката е хубаво число - символ на работата, която се възнаграждава. Другите двама регистрирани в първия ден бяха партия "Свобода" и коалиция "Съюз за Пловдив". Със старта на кампанията нападките не закъсняха. Обвинения с PR гаф на кампанията й както и редица обвинения мигновенно се изсипаха върху Фандъкова.

***

Мая Манолова с ново амплоа

Омбудсманът Мая Манолова внесе оставката си в деловодството на парламента във вторник следобед, след като предходния ден на неформално събитие обяви, че ще се кандидатира за кмет на София.   „Години бях пощенска кутия за мъката, несправедливостта и бедността на хората. Години наред се опитвах да помагам и на мнозина успях, но все си мисля за тези, на които не успях. Това ме кара да се чувствам зле, да не спя. Няма да бъде честно, ако реша, че успехът на едни каузи и щастието на едни хора може да компенсира нещастието и загубата на други'', заяви Манолова и изтъкна, че не иска да се прави на герой, но смята да отвоюва столицата на България обратно.

Мая Манолова посочи, че като омбудсман отначало е срещала присмех, после заради натиск парламентът решил да й помага, а накрая започнал да й пречи.

Като мотиви да влезе в битката за София, тя открои: системно неглижиране на работата на институцията омбудсман; липса на политическа воля в парламента за законодателни промени; загърбване на проблемите на гражданите от столичните общински съветници; отказ от обещани реформи; отстъпление от граждански права; неглижиране на исканията на различни общности.

Тя беше категорична, че приема подкрепа от всички, независимо от цвят и убеждения и не дели гражданите на леви и десни. На 11 септември ще стане ясно дали столичната организация на БСП ще подкрепи кандидатурата на Манолова или ще издигне свой кандидат. Номинации за нея има в почти всички райони на София. На 15 септември окончателното решение ще вземе Националният съвет на левицата.

Първи коментар направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: „Надали има някой, който да е помагал на Мая Манолова повече от мен”. Той дори каза, че е помагал повече на Манолова, отколкото на Фандъкова.

Борисов изрази несъгласие с тезата на омбудсмана, че държавата я е саботирала, и изтъкна, че всички нейни закони са били приети, а парите, които е поискала, са й дадени.

Не мога да не започна с огромна благодарност към хората, които издигат моята кандидатура. С всеки един от тях сме се подкрепяли, това рамо, което ми дават е безценно“, заяви кандидатът за кмет на София Мая Манолова по време на представянето на инициативния й комитет в сряда.

По думите й преди повече от 4 години Народното събрание я е избрало за омбудсман. „Обещах, че няма да седя в кабинета си и ще водя битката срещу несправедливостта. Омбудсманът е последният пристан и последната надежда към гражданите".

„Тази работа и тази надежда бяха кауза. Работихме заедно и не отстъпихме на нито едно наше обещание. Колкото повече работехме, толкова повече хора търсиха доверие. За месеци и за повече от година затворихме арбитражните съдилища, които съдеха граждани. Справихме се и с ЧСИ. Преборихме се с модерното робство. Над 6000 души получиха заплатите си. Успяхме да върнем надеждата на децата сираци“, подчерта Манолова.

Никола Вапцаров е председател на инициативния комитет на Мая Манолова

Тя благодари на момичетата от „Системата ни убива“ и припомни, че  властта обслужваше всеки един интерес, но не и на гражданите.

Каузите ни боксуват. Каузите ни са блокирани. Гражданите са наказани заради високото доверие в институциите. Законопроектите, които могат да се приемат не се”.

Друг основен проблем, който изтъкна е мръсния въздух. „Столична община чак сега предизборно обеща да сложи 22 станции на територията на столицата“, добави тя.

„Моделът на ограбване на гражданите е подкрепен от Столична община. Такъв пример е „Топлофикация“ парите на столичани потъват без отчет в общинските дружества. Пазят се партийни и приятелски интереси. Като омбудсман не можех да спра това, не можех да съм посредник между гражданите и институциите. Ако останех на поста означаваше да превърна  институцията на омбудсман в гара разпределителна за жалби”, уточни Манолова.

Според нея някой биха се примирили с това, но не тя. „Не мога да се откажа от битката за алчността. Смятам да разградим тази защитна стена тухла по тухла, защото София „Расте, но не старее“, но урудливо, не диша, ограбвана е и е обвита в пипалата на корупцията. Само акулите се придвижват, затова виждаме „перките“ на гърба им.

14 години ГЕРБ управлява София, тя е модел на управление в държавата. От години София няма кмет, а изпълнителен директор и изпълнява щенията на един определен  приятелски кръг“, даде пореден пример Манолова.

„Кандидатирам се – властта е в паника и изпълзяха всякакви картитури, които са повече карикатури. Единственото, от което ме е страх е мълчанието и овчедушието. Ще работя срещу кражбите, мръсния въздух и презастрояването, после София може да защити цяла България“, обяви Манолова.

„Представям си София светла, почтена, в която гражданите ще имат цялата информация. София да е електронна от едно гише и ще го носят в джоба си. Гражданите ще участват, ще изсветлим обществените поръчки с електронни търгове. Представям си София зелена, не в PR-акции. Град-градина, каквато е била мислена преди един век. Представям си съхранени зелените клинове на града, които ще тръгват от планината. Междублокови пространства озеленени, с детски площадки и детски градини.

Тя даде за пример как улиците са разбити и разкопани. Крайните квартали, в най-богатия град в България са без канализация още са на септични ями.

"Да разплетем възела на проблемите, трябва да го отсечем".

"София не е нито лява, нито дясна. София е обвита в корупция, смятам да сложа край. Вотът е това, което паникьосва управляващите, нека променим нещата в София и в България", призова Манолова.

„Нямам никакво намерение да се занимавам с партийна дейност, единствената ми кауза е победа на изборите в София“, категорична е Манолова.

Кандидатът за кмет на София обясни, че ще разчита на подкрепата на всички столичани, независимо към кое политическо семейство принадлежат. 

„Очаква ни тежка битка, можем да я спечелим само заедно“, добави бившият омбудсман.

„Ще финансирам кампанията си абсолютно прозрачно. След като ИК се регистрира ще обявим банкова сметка и електронна платформа, с която всеки българин може да направи дарение до минималната работна заплата – 560 лв. Няма да се възползвам от финансиране чрез фирми и корпорации“, изтъкна още Манолова.  

Тя обяви още, че няма намерение да подкрепя независими кандидати за кметове в страната.

Според нея кампанията, която предстои ще бъде нечестна, агресивна и подла. По думите й още от сега се опитват да я компрометират с фалшиви новини.

В инициативния комитет влизат 65 души, сред които режисьорът Максим Генчев, актьорът Христо Чешмеджиев, певиците Анелия, Мариана Попова, Кристина Димитрова, Криско и редица други.

Никола Вапцаров, председател на инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София обяви, че я подкрепят, защото вярват в нейната кауза.

ГЕРБ започна с черна и мръсна кампания. Фабриката за манипулации показва паника в опонента и няма да ме уплаши. Това заяви кандидатът за кмет на София Мая Манолова. Манолова посочи, че битката е агресивна, с компромати, с опити да бъде натискана, дискредитирана и тя, и нейното семейство.

От страна на опонента не се очаква позитивна кампания”. Според нея намеренията на ГЕРБ са за черна и мръсна кампания и се аргументира с думите, че в последните два месеца не са спрели да правят внушения и „да натискат” хората от нейния екип.

 „Парламентът много е помагал на Мая Манолова - не приемам, че тя е самотен борец, а ние спъваме борбата й за правда. Това каза председателят на 44-ото Народното събрание Цвета Караянчева във връзка с изказването на бившия омбудсман. Председателят на парламента заяви, че не бива да се смесват различните видове избори. "Местните избори са си местни. Те са мажоритарни. Те са отношение на гражданите към съответния кмет, който управлява дадена община", допълни Караянчева. Тя посочи, че ако кметът е подобрил градската среда и е решавал проблеми, няма да има проблем да бъде избран отново.

Софийските организации на "Движение България на гражданите" решиха да подкрепят за кмет на София гражданската кандидатура на Мая Манолова. Изпълнителният съвет на ДБГ в най-кратък срок ще предложи на Мая Манолова и другите дясно-центристки партии, които да застанат зад нейната кандидатура, платформа за гражданско управление.

Тя трябва да гарантира, че бъдещото управление на Столична община ще следва десни политики за постигане на екологична, подредена и удобна среда за живот на софиянци, борба със злоупотребите в обществените поръчки, облекчаване на микро-малки и средни предприятия в работата им с общината, недопускане на увеличаване на местните данъци и др.

Манолова получи подкрепа и от Пламен Николов кандидат за кмет на Калояново, както и на жителите на града, а от СДС отправиха въпроси към кандидата за кмет Манолова.

***

Интересен старт на новия сезон в НС

Депутатите се върнаха от лятна ваканция за новата пленарна сесия. Острият тон и нападките между институциите още от първия ден вещаят тежка политическа есен. Основната фигура в парламента този път беше президентът Румен Радев, който се обърна към народа и парламента от трибуната. Парламентарните групи спазиха традицията с декларации да започнат сесията- управляващите с приоритети, опозицията с критика.

Държавният глава заяви, че министър- председателят поне веднъж месечно трябва да се явява в парламента, за да отговаря на въпроси по политиката на правителството. Според него отказът от блиц контрол е „отстъпление от демократичните принципи“, а възстановяването му-„стъпка към добрите практики на парламентаризма“.

Румен Радев се обяви за спиране на порочната практика изкуствено създаден излишък да се харчи. „Тесен кръг бетонира своята безконтролна власт”, обяви президентът и обърна внимание на необходимостта от промяна, която да засили гражданския контрол. По думите му обаче времето за промяна изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи.

Или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото“, обяви държавният глава и прогнозира тежка парламентарна сесия заради приемането на бюджета и местните избори.

В отговор от ГЕРБ заявиха, че президентът отново е начертал разделителни линии. Председателят на групата д-р Даниела Дариткова заяви, че дефицити на прозрачност трябва да се отстранят не само в правителството и в парламента, а и в президентската институция. Дариткова припомни приоритетите на партията, сред които образование, отбрана, сигурност и икономически растеж.

Лидерът Корнелия Нинова заяви, че левицата ще предложи промени за малките и средните предприятия, родното производство, увеличаването на доходите, съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата. БСП ще иска и нов орган за борба с корупцията. 

Според ДПС се очертава важна битка за бъдещото развитие на страната и за подобряването на живота на българите. Лидерът Мустафа Карадайъ определи обръщението на президента като „добро начало за възстановяване на диалога между институциите“. Според него есенната парламентарна сесия ще бъде наситена с важни политически процеси.

От „Воля“ излязоха с нестандартно предложение- президентът да влезе в кметската надпревара за София. Лидерът Веселин Марешки заяви, че успехът на едно управление се измерва по джоба на всеки българин. Той призова депутатите да оставят българите сами да преценят какво кметовете са направили за тях.

От „Обединени патриоти“ се обявиха за ревизия на постигнатото и неизпълненото от управлението. Съпредседателят на групата Искрен Веселинов посочи, че заявките в началото на този сезон показват, че ще бъде не по-малко интересен и драматичен от предишния.

След заявките на парламентарните групи, премиерът Бойко Борисов коментира: „Някои се напочиваха през август, докато ние работехме. Сега излизат да изговорят маса глупости“. „Няма да си хабим енергията да им отговаряме-да продължават“, каза той.

„Обединени патриоти“ започнаха новия политически сезон разделени. Всички депутати от „Атака“ (Явор Нотев, Николай Александров, Станислав Станилов и Маргарита Николова) напуснаха групата. Така те се присъединиха към лидера си Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов. „Обединени патриоти“ се разцепиха след завръщането на лидера на НФСБ Валери Симеонов, което Нотев определи като „позорно“. Според него Симеонов е намерил място в парламента „като че ли тази свещена сграда е приют за провалени политици“.

В отговор Симеонов заяви, че не е приятно патриотите от трета да станат четвърта ПГ, но това е било неизбежно. Той изтъкна, че за него е важно дали групата се състои от 4-5 случайно избрани човека в залата или от 27, и не е редно да бъде упрекван за това.

***

Скандално: Кой е „освободил“ Източна Европа от нацизма?

Министертвото на външните работи излезе с позиция по повод организирана от Посолството на Руската федерация у нас „Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“, която ще бъде открита на 9 септември. „Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите , че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави“, се посочва в позицията.

От МВнР се разграничават от проявата и съветват руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза (“освобождение"), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. 9-и септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20-и век, смятат от външното ни министерство.

От гледна точка на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България.

Руското посолство в България изрази своята загриженост относно изявлението на Министерството на външните работи на България във връзка с предстоящата изложба.

„Изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще представим на 9 септември на уебсайта на нашия културен и информационен център, има за цел единствено да запознае българската общественост с архивни материали от руски хранилища. Много от тях бяха неизвестни или наскоро разсекретени. Няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс или отделни политически сили, следователно, ние сме донякъде разочаровани, че прави официално изявление преди запознаването с експозицията", отбелязват от руското посолство в София.

Цветан Цветанов изрази надежда, че позицията на МВнР ще бъде подкрепена. "Започва новата сесия на българския парламент. Надявам се, че както всички парламентарни групи, така и българският президент, който ще направи изказване пред Народното събрание, ще подкрепят позицията на външното ни министерство". Това написа в профила си бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

БСП призова управляващите да се спре с импровизациите във външната политика на България, да се води балансирана и координирана политика и да не се прави отстъпление от широко споделените национални приоритети на България“. С тези думи зам.- председателят на Народното събрание от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин се обърна към управляващите чрез медиите в Народното събрание.  „Ние считаме, че това изявление е в противоречие на един дългосрочен приоритет на България като член на ЕС, по който има много широк национален консенсус“, коментира той.

По думите му тази позиция е несъгласувана, непремерена, и неотговаряща на реалностите. Според него България има нужда от присъединяването към Шенген.

„Искам да кажа на стотиците хиляди български граждани, които висяха на опашки по българо-гръцката граница през това лято, че ако България беше в Шенген, нямаше да има гранична проверка на границата ни с Гърция“, каза той. Бившият външен министър подчерта, че това само по себе си е основание да считаме, че подобни заявления на Борисов, а чрез него и на българското правителство, са в противоречие на интересите на българските граждани. 

Руски историк поиска ограничаване на полети до България заради изявлението на МВнР. В ефира на радиостанция „Говорит Москва“ доцентът от катедрата за чуждестранна регионалистика и външна политика на Руския държавен хуманитарен университет (РГГУ) Вадим Трухачьов призова да се намали броят на полетите от Русия до България. „Бих ограничил броя на чартърните полети в България заради държанието им. Това трябва да им подейства отрезвяващо. Българите наглеят заради това, че не им отговоряме. Отговорът трябва да бъде под формата на временно ограничение. Трябва с помощта на подобни изложби да се просветява населението. България е била съюзница на Хитлер и именно това е причината Червената армия да отиде там“, посочва Тухачьов.

Според него България иска да угоди на западните си партньори.

България много иска да се прояви пред Европейския съюз и НАТО. Православните българи, които пишат на кирилица, трябва да се показват като още по-големи русофоби и от поляците. България в продължение на много години показва черна неблагодарност към руския народ, който ѝ помогна да се освободи от 500-годишно османско владичество. Според мен, близките отношения с България са огромна грешка“, коментира той.

От своя страна Румен Петков заяви, че трябва да се изгонят авторите на декларацията от МВнР за руската изложба. 

Според него е недопустимо една държава да се меси в това какво се случва в друга държава, каквото е Руското посолство. "Това не е позицията на цялото министерство на външните работи, а на министъра и на нейните близки“, заяви той.

„Декларацията блести с неграмотност и е пълна с правописни грешки", каза Петков и като пример посочи, че Източна и Централна Европа са били написани с малки букви.

***

134 години Съединени!

6-и септември 1885 г. е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия. Това чисто българско завоевание ­без външни подбудители, крепители и защитници, е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа.

Редица поздрави от водещи политически фигури заляха социалните мрежи:

''Поздравявам всички българи за днешния голям празник! Съединението на Княжество България с Източна Румелия е една голяма и справедлива победа за нас. Благодарение на нея и на всички герои, борили се за българските национални идеали, днес живеем в една свободна страна, равна на другите европейски държави. '' Това написа премиерът Бойко Борисов по повод днешния празник.

''Днес не става дума за съединяване на две изкуствено разделени територии, а за обединение на дух, енергия и сили в името на обща цел. Вазов казва, че Съединението е най-лесната революция, защото вече е била приета в душите на хората. Това ни трябва сега - с душата си да повярваме, че сме народ, който може сам да гради съдбата си. И да го направим. Честит празник, българи!'', написа във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова.

''Днес искам да поздравя всички българи с празника. Показали сме, че когато сме заедно, независимо кой стои срещу нас, можем да го победим. Денят на Съединението е ключов и знаков за България. Този акт е плод на една романтична мечта и идеал на българите, но доказателство, че когато сме обединени – успяваме.'' Така кандидатът за кмет на София Мая Манолова отправи поздрав към всички българи.

''Свикнали сме лесно да се делим и да вървим сами, но нека си припомним Съединението като урок за настоящето. Днес може би е трудно да си представим шокът от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами. Нека си припомним историята като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване.'' Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на тържественото честване.

''Българи, честит ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 6-ти септември 1885 г. е доказателство, че когато сме единни и носим в себе си патриотичния дух - няма непостижими цели.'' Това написа бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов във Facebook по повод честването на 134 години от Съединението.

С ритуал по полагане на венци и цветя, с шествие и песни беше отбелязан празникът в редица градове в страната.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама