Акцент на деня: България празнува 134 години от Съединението!

17:30, 06 сеп 19 25 4023 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отбелязваме 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

6-и септември 1885 г. е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия. Това чисто българско завоевание ­без външни подбудители, крепители и защитници, е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа.

Премиерът Бойко Борисов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, кандидатите за кмет на София Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, както и други политически фигури поздравиха българите за празника:

''Поздравявам всички българи за днешния голям празник! Съединението на Княжество България с Източна Румелия е една голяма и справедлива победа за нас. Благодарение на нея и на всички герои, борили се за българските национални идеали, днес живеем в една свободна страна, равна на другите европейски държави.'' Това написа премиерът Бойко Борисов по повод днешния празник.

''Днес не става дума за съединяване на две изкуствено разделени територии, а за обединение на дух, енергия и сили в името на обща цел. Вазов казва, че Съединението е най-лесната революция, защото вече е била приета в душите на хората. Това ни трябва сега - с душата си да повярваме, че сме народ, който може сам да гради съдбата си. И да го направим. Честит празник, българи!'', написа във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова.

''Съединението на България днес е символ на силния български дух за свобода, за обединение и за единение. Много поуки трябва да извлечем от Съединението. Съединението ни показва, че когато сме заедно, можем да надвием всичко. Когато се вслушваме един в друг, когато се съберем като пръчките наХан Кубрат, когато сме заедно, можем да бъдем изключително полезни на родината си'', каза председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева.

''Днес искам да поздравя всички българи с празника. Показали сме, че когато сме заедно, независимо кой стои срещу нас, можем да го победим. Денят на Съединението е ключов и знаков за България. Този акт е плод на една романтична мечта и идеал на българите, но доказателство, че когато сме обединени – успяваме.'' Така кандидатът за кмет на София Мая Манолова отправи поздрав към всички българи.

''Свикнали сме лесно да се делим и да вървим сами, но нека си припомним Съединението като урок за настоящето. Днес може би е трудно да си представим шокът от разделението. Днес, когато сме свикнали лесно да се делим, да вървим сами. Нека си припомним историята като урок за настоящето. Съдбата на Отечеството ни е в собствените ни ръце, в дружните ни ръце, в дружните ни усилия, във вярата ни, че сме един народ, обединен от каузата за общото добруване.'' Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на тържественото честване.

''Българи, честит ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 6-ти септември 1885 г. е доказателство, че когато сме единни и носим в себе си патриотичния дух - няма непостижими цели.'' Това написа бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов във Facebook по повод честването на 134 години от Съединението.

''Големият урок на българската история е, че ако не се делим и сме заедно, винаги ще успяваме.'' Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на честването на Съединението в Неделино.

България тържествено отпразнува 134-та годишнина от Съединението:

Стотици граждани се събраха на тържествено отбелязване на 134-ата годишнина от Съединението пред Мавзолея-костница на княз Александър Батенберг в София. Всички те носеха български трибагреници и цветя. 

С тържествен ритуал по полагане на венци и цветя в Шумен беше отбелязан Денят на Съединението. За да отбележат годишнината, пред Паметника на загиналите във войните на пл. "Кристал" се събраха представители на местната власт, народни представители и десетки шуменци.

В Плевен Деня на Съединението бе честван с общоградски ритуал и военни почести пред паметника на Четвърти плевенски пехотен полк. Свещеници от Плевенската епархия отслужиха панихида за загиналите за свободата и независимостта на България.

С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 134 години от Съединението. По случай официалния празник Биг Бенд Благоевград изсвириха Химна на България, както и други бележити български песни. 

Варна празнува 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на старата поща бяха поднесени венци и цветя. Последва шествие по бул. „Мария Луиза“.

Заради празничния почвен ден и сливането с уикенда, много са хората, избрали да посетят града на Асеневци, където всички музеи, църкви и етнографското селище Арбанаси са отворени и посрещат родолюбци. Днес през целия ден на историческия хълм Царевец се провеждаха ролеви игри на историческа тема.

И Пловдив отбеляза празника с камбанен звън, венци и цветя в знак на признателност към ръководителя на БТРК Захарий Стоянов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама