28 години независима Македония

09:00, 08 сеп 19 / Свят 25 3147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 8 септември 1991 г. Македония обяви независимост от Югославия. Така бе реализирана една мечта – откъсването от сферата на влияние на Белград. 

Скъсването с югославското минало се оказа болезнен процес, макар че единствено за Македония той се размина без война за разлика от всички останали югорепублики, където сръбският шовинизъм се опита със сила да ги остави в ненавистната федерация, съобщи БГНЕС. 

Македония беше призната за независима държава през януари 1992 г. от България. София и президентът Желю Желев положиха много усилия за защитата на каузата за независимост на Македония. Така с помощта на първия български демократичен президент през лятото на 1992 г. независимостта на страната беше призната от Русия.

Атина поведе битка срещу Македония под претекст, че последната краде нейната антична история и може да има териториални претенции. Този конфликт, който Гърция водеше на няколко фронта – дипломатически и икономически, чрез блокада на границата, заплашваше с колапс Македония.

Тогава единствено България се притече на помощ, отваряйки своята граница и пристанища за македонския износ и внос

През 1999 г. в Македония беше избран първият демократичен президент Борис Трайковски от Струмица, който направи много стъпки по посока на интеграцията на неговата страна в западните организации, а също така за създаването на нормални българо-македонски отношения. За съжаление, този процес спря с неговата трагична гибел при самолетна катастрофа в началото на 2004 г.

От 2006 до 2016 г. Македония беше в плен на управлението на Никола Груевски. Неговият режим постави под контрол цялата икономика и обществени отношения, всеки несъгласен с него имаше само една възможност – да напусне страната. През този период се засили така наречената антиквизация, според която днешните македонци са потомци на онези антични народи, живели по тези територии преди повече от 2000 години.

Промяната настъпи през 2017 г., когато след продължителни протести Груевски трябваше да предаде властта на Зоран Заев. Новият македонски премиер започна нормализация на отношенията със съседните страни и на първо място с България.

На 1 август същата година се подписа Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество от министър-председателите на двете страни Зоран Заев и Бойко Борисов. Именно този документ, който в продължение на десетилетие се блокираше от кликата на Груевски, изигра важна роля за започването на преговорите на Македония за НАТО и ЕС, а също така беше първата стъпка, без която нямаше да има и втората – договора от Преспа с Гърция за името, който беше сключен в средата на юни 2017 г. и реши проточилия се над 20 години спор.

София беше една от първите столици, които ратифицираха протокола за членство на Македония в НАТО. Страната ни лобира също така за бързо получаване на дата за започване на преговори с ЕС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама