Историческа размяна на затворници между Русия и Украйна

18:34, 07 сеп 19 / Свят 25 3175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двата самолета с украинци и руснаци, освободени при безпрецедентна размяна между Русия и Украйна, пристигнаха съответно в Киев и Москва, предаде Франс прес.

Самолетът с украинските граждани кацна на основното киевско летище, където ги очакват десетки техни близки, както и президентът Володимир Зеленски.

Според кореспондент на ТАСС за посрещането на летището са също украинският главен прокурор Руслан Рябошапка, министърът на вътрешните работи Арсен Аваков и ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов.

По същото време на московското летище "Внуково" се приземи самолетът с разменените руснаци. Руската държавна телевизия показа пристигането му.

Руската опозиция се чувства укрепнала и уверена въпреки хилядите арести след неразрешени демонстрации преди регионалните избори в Москва утре, заяви пред ДПА водеща активистка.

"Не съжаляваме за нищо. Всички наши действия бяха правилни. Проведохме истинска политическа предизборна кампания", каза Любов Собол.

Полицейското насилие не възпря хората да участват в по-нататъшни протести. "Опитът да се сплашат хората се провали", добави тя.

През лятото хиляди московчани излизаха на улицата почти всеки уикенд, за да протестират срещу изключването на десетки опозиционни представители от градския вот в неделя.

Губернатори и регионални парламенти ще бъдат избирани в цяла Русия утре, като 56 милиона избиратели имат право на глас. Местните и регионални избори са важен тест за президента Владимир Путин и управяващата партия "Единна Русия", продължава ДПА.

Известният местен политик Иля Яшин, бившият депутат Дмитрий Гудков и адвокатката Любов Собол не бяха допуснати като независими кандидати за московската Дума поради предполагаеми технически грешки. Бруталните понякога арести по време на мирните протести предизвикаха международна критика, припомня агенцията.

По думите на Собол тя получава заплахи, но не иска да напуска Русия. "Рискът е висок, ако си политически активен в Русия. Но има само един вариант: Да продължаваш да се бориш", каза тя.

Собол бе задържана за кратко като един от главните организатори на протестите и осъдена да плати тежка глоба.

"Те искат да ме изолират и се опитват да го постигнат по всякакъв начин", заяви 31-годишната Собол, която се кани да продължи борбата в съда. Тя работи като юрист за антикорупционния фонд на Алексей Навални от 2011 г.

Не е ясно как се развива ситуацията за опозицията, добави Собол, цитирана от ДПА. "Кремъл няма стратегия и досега отговаряше на протестите чрез сплашване на хората. сега обаче президентът Владимир Путин е изправен пред най-голямата си политическа криза", подчерта тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама