Цацаров поиска отнемане на българското гражданство на още двама чужденци

10:26, 09 сеп 19 25 3919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска отнемане на българското гражданство на двама чужденци заради нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, които са основание за получаване на българско гражданство, съобщиха от Прокуратурата.

България е дала гражданство на 914 души от страни извън ЕС

За всеки от тях главният прокурор е сезирал министъра на правосъдието, с искане да отправи предложение до президента на Република България за издаване на указ за отмяна на натурализацията.

Предложенията касаят:

- Омру Махмуд Фаузи Дасуки, роден в гр. Гиза, Египет, придобил българско гражданство с  Указ № 70 от 08.06.2018 г. на Вицепрезидента на Република България, поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на българско. В хода на проверката е установено, че придобитите от Дасуки български държавни облигации, като законова предпоставка за придобиване на българско гражданство, не са били налични като инвестиция дори и към момента на приключване на процедурата по придобиване на наше гражданство и не са установени инвестиции, които лицето да е поддържало в изискуемия се двугодишен срок.

- Сахм Абдул Абдул Яги, роден в гр. Йерусалим, Израел, придобил българско гражданство с  Указ № 44 от 24.04.2018 г. на Вицепрезидента на Република България, поради укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години. И по отношение на Яги е установено, че придобитите от него държавни ценни книжа не са били налични към момента на приключване на процедурата по придобиване на наше гражданство и не са установени инвестиции, които лицето да е поддържало в изискуемия се двугодишен срок.

Припомняме, че през юни 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров отправи предложения до министъра на правосъдието за отмяна на придобито българско гражданство на четири лица - Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий и Галина Олеговна Улютина, а през месец юли 2019 г. и по отношение на лицата - Магди Мохеб Камил Кассабгуи и Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани.

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама