Русия разсекрети документи за началото на Втората световна война

19:40, 09 сеп 19 / Свят 25 4584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на отбраната на Русия разсекрети уникални документи, разкриващи събитията в навечерието и началото на Втората световна война, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС. В тях се говори и за заплахи от страна на Полша.

Материалите са публикувани в новия мултимедиен раздел, озаглавен „Крехкият мир на прага на войната”.

Според историците, разсекретените документи дават представа за това, защо в толкова сложна военно-политическа обстановка са вземани едни или други решения.

Поглед назад: Деветосептемврийският преврат - страдание, причинено от българи на българи

Новият раздел, посветен на 80-годишнината от договора за ненападение между Германия и Съветския съюз (пакта Молотов-Рибентроп), има за цел също така да се противопостави на опитите за фалшифициране на историята и за ревизия на резултатите от Втората световна война.

Сред разсекретените документи има служебна записка на началника на Генералния щаб на Работническо-селската Червена армия Борис Шапошников до народния комисар по отбраната на СССР Климент Ворошилов. В нея се съдържа оценка на военната заплаха, която може да представляват различни държави, както самостоятелно, така и в състава на военни съюзи и блокове. Степента на важност и секретност на документа се подчертава от факта, че докладът от 31 страници Шапошников е писал сам, без помощта на машинописка. Според съветските военни специалисти тогава най-голяма потенциална заплаха за СССР представляват не само военният съюз между Германия и Италия, но и Полша, която „се намира в орбитата на фашисткия блок”.

Според доклада, Съветският съюз трябва да има готовност за борба на два фронта: на запад срещу Германия, Полша и отчасти Италия с възможните присъединени към тях лимитрофи и на изток срещу Япония.

Отбелязваме 134 години от Съединението на България

От документа може да се заключи, че в навечерието на войната Германия и Полша заедно са можели да сформират 160 пехотни дивизии, да извадят повече от 7 000 танка и 4,5 хиляди самолета. За сравнение, през 1939 г. по време на преговорите с френски и английски военни делегации е станало ясно, че Москва може да предостави 136 дивизии и 5 хиляди самолета.

В материалите са описани бойни операции на Втори германски армейски корпус по време на настъплението в Полша през 1939 г. Детайлно се описва как под формата на учения войската тайно се е подготвяла за нападение. Разкрива се и последователността на действията на войските от корпуса в хода на настъплението. Описана е ожесточената съпротива на поляците и сраженията за Варшава и крепостта Модлин.

Втората световна война продължава шест години – от 1 септември 1939 г. до 2 септември 1945 г. Последните боеве се водят в Далечния Изток. На 2 септември 1945 г. на борда на американския кораб „Мисури” е подписана безусловната капитулация на Япония.

Във войната са въвлечени 61 държави с население общо 1,7 милиарда души. Военните действия се водят на териториите на 40 държави, както и в моретата и океаните.

Втората световна война се оценява като най-разрушителната и кръвопролитната в човешката история. В нея са загинали повече от 55 милиона души.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Ambinia 13:31, 13 мар 23

In brief, ovarian cancer cell lines were plated into 96 well plates 5000 cells well and incubated for the required time intervals cheapest cialis generic online This finding suggests a higher abundance of ACE2 protein in lung tissue following chronic alcohol intake and therefore an increased stochastic probability of the SARS CoV2 to enter and infect the cells

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама