Владимир Петров: Има три възможности за решение на проблема в "Обеля" 2

15:15, 09 сеп 19 25 3186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Кметът на "Връбница" и неговият екип се опитват да печелят време до изборите, а не да решат проблема на гражданите от "Обеля" 2", коментира кандидатът на БСП за кмет на района Владимир Петров по повод разразилия се с нова сила скандал със заграждане на частен имот в междублоково пространство.

Въпросният терен предизвика всекидневните протести на хората от квартала през цялото лято. Става въпрос за реституиран парцел в пространството между блоковете 244, 245 и 247 и срещу 257 в "Обеля" 2.

Владимир Петров: Бездействието на районната администрация във "Връбница" минава всякакви граници

"Издаването на акт за забрана на каквото и да било строителство не е нищо друго, освен печелене на време от страна на управляващите. Това не е процедура, която би решила проблема на гражданите", коментира Петров. "За колко време ще спрат строителството - за месец, два, пет... за година. Собственикът разполага с всички документи и има право да строи върху имота си. На какво основание ще го спрат?! Ако му откажат разрешение за строеж, той ще заведе дело, ще осъди общината и кой ще плаща?! Гражданите, разбира се! С данъците си!", добави той.

Кандидатът на БСП за кмет на район "Връбница" обясни, че има три възможности за намиране на решение на проблема с частния парцел между блоковете в "Обеля" 2.

"Едното е промяна на ПУП-а, с което ще бъде спряно строителството в междублоковите пространства. Кметът на района в доклад до СОС може да предложи да бъде изменен ПУП-а, тъй като той в момента е в ущърб на гражданите, които живеят в блоковете. Вторият вариант е общината да замени имота на собственика с равен по стойност общински парцел на друго място на територията на София. Третият е общината да го отчужди, но да го плати на собственика на пазарна цена. Варианти има!", коментира Владимир Петров.

Владимир Петров добави, че управляващите в общината не са предприели никакви действия за изясняване на случая и за намиране на решение повече от два месеца. "Заместник-кметът каза, че щели сега тепърва да изясняват статута на терена. А два месеца къде бяха? Защо досега не го направиха, след като на 8 юли започна всичко", попита кандидатът на БСП за кмет на "Връбница".

"Очевидно, че от районната администрация не желаят да работят за промяна на ПУП-а. Най-вероятно имат друг интерес, но той не е този на гражданите. А работата на управляващите е да отстояват правата на хората. И когато има подобен казус - да направят всичко, за да намерят баланса на интересите. За да са доволни и собствениците на парцела, и гражданите, които живеят наоколо. Много е важно управлението да е прозрачно. Затова първата ми работа, когато стана кмет, ще бъде да започна разрешаването на проблемите със застрояването в междублоковите пространства на територията на района. И то заедно с гражданите", каза още Петров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама