Акцент на деня: Манолова и Фандъкова в спор за боклука

17:30, 09 сеп 19 25 7434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почистването на София трябва да бъде гарантирано, независимо от резултата на предстоящите избори. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община в отговор на въпросите, които кандидатът за кмет на София Мая Манолова зададе към действащия Йорданка Фандъкова на 7-и септември пред журналисти относно почистването на столицата.

Фандъкова беше категорична, че няма да допусне градът да бъде вкаран в криза с боклука и призова да бъде сезирана при всякакви съмнения относно честността на конкурса.

''Разбирам много добре от какво се притесняват фирмите - от това, че заложихме много по-тежки условия за тях в интерес на чистотата на града. Очаквам не по-малко от два месеца Комисията да работи по преглеждането на документите преди да се вземе каквото и да било решение. Преди изборите не се очаква да бъдат класирани фирмите'', каза тя.

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова пък коментира, че недоумява защо г-жа Фандъкова продължава да се възползва от позицията си на кмет, за да води предизборна кампания.

''След като обяви своята кандидатура, според мен по-честното поведение беше да излезе в отпуск'', каза Манолова, която по-рано днес внесе в деловодството на общината писмо за разрешение за разполагане на информационни точки и център за нуждите на кампанията й.

''Нямам обяснение защо ситуацията е такава, освен ако г-жа Фандъкова не иска лично да финализира някои големи обществени поръчки, по-специално поръчката за сметосъбирането. Тя се провежда 1 година, преди да изтекат договорите на сметосъбиращите фирми. Договорите изтичат през август 2020 г., а процедурата се провежда сега'', допълни тя.

''По този начин г-жа Фандъкова обрича столичани през следващите 5 години на още от същото – София да продължава да бъде прашна, мръсна, непочистена'', допълни тя. 

Според нея не се задава никаква криза с болука.

По думите й стана ясно, че процедурата е на стойност 500 млн. лв. - най-скъпата на Столична община.

Припомняме, че темата коментира и арх. Борислав Игнатов, според когото трябва дълбоко реформиране на системата за сметосъбиране. Според него сметосъбирането и чистенето трябва да е отворен, но строго контролиран пазар, защото крайният получател на сметката е данъкоплатецът. Той смята, че решението на проблема е в разделното събиране на отпадъците и премахване на анонимността – поетапно премахване на общите улични контейнери и преминаване към индивидуални съдове за смет. Така таксата за смет за домакинствата ще стане по-ниска.

Според него общинското почистващо дружество "Чистота Искър" е фрапантен пример за лошо и непрозрачно управление в ущърб на града. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама