България и Северна Македония осъждат вандалския акт над знамена в Мелбърн

09:34, 10 сеп 19 / Политика 25 3561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българското външно министерство настоява пред властите в Австралия да бъде търсена отговорност от извършителите, подпалили в Мелбърн българското знаме по време на протести срещу Преспанското споразумение. Демонстрантите поругаха също така гръцко, албанско знаме и картонени фигури на премиера на Северна Македония Зоран Заев и вицепремиера Радмила Шекеринска. 

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият българското посолство в страната Петър Николаев поиска среща в Министерството на външните работи и търговията по повод деянието. Българският дипломат ще призове австралийските власти да предприемат мерки за търсене на отговорност от извършителите и ще отправи молба органите на реда да се противопоставят за в бъдеще срещу опити за поругаване на държавни символи.

Подпалиха гръцко, българско и албанско знаме пред консулството на Северна Македония в Мелбърн

Правителството на Северна Македония осъди паленето на макети на премиера Зоран Заев и министъра на отбраната Радмила Шекеринска и паленето на знамената на България и Гърция пред консулството в Мелбърн.

От правителството заявиха, че подобни събития вредят на имиджа на страната, а паленето на знамена на държави и макети на премиер и министър не са признак на патриотизъм, нито са картина на македонската диаспора. Правителството на Северна Македония най-остро осъжда вандалското поведение на малка група хора пред консулството на Република Северна Македония в Мелбърн. Подобни действия нарушават имиджа на страната, на македонския народ и на гражданите на Северна Македония пред демократичната общественост“, се посочва още в позицията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама