Посланикът на Сърбия в Загреб отказа да приеме протестна нота от Хърватия

11:10, 10 сеп 19 / Свят 25 2266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на външните работи на Хърватия съобщи, че е извикало сръбската посланичка Мира Николич, за да изрази протест заради опит за необявено и незаконно влизане на членове на сръбската армия в страната. Посланичката отказала да приеме протестната нота, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Хърватия осъди опита на членове на сръбската армия да влязат в държавата „без информирането и съгласието на хърватските власти и без да е спазена процедурата за влизане”. Министерството на външните работи е изразило своя протест и приема случилото се като провокация с цел предизвикване на инцидент.

„Това е още едно потвърждение, че Сърбия не е подготвена да се изправи пред собственото си минало и отговорност за войните през 90-те години”, се казва в съобщението на хърватското външно министерство.

В края на миналата седмица кадети от Военната академия в Сърбия отпътуваха за Хърватия, за да присъстват на богослужение в памет на жертвите от Ясеновац, но бяха върнати от граничния пункт Батровци – Баяково. Делегацията е била спряна и претърсена.

Премиерът на Хърватия Андрей Планкович заяви, че става въпрос за необявено, недекларирано и безотговорно посещение за престой в областта Ясеновац, което може да се приеме като провокация.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че полицейското управление в Новска е била информирана много по-рано за посещението на делегацията на сръбската армия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама