Японски министър: Може би ще се наложи Япония да изхвърли в морето радиоактивна вода

13:43, 10 сеп 19 / Свят 25 2316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Tokyo Electric Power ще трябва да изхвърли радиоактивната вода от разрушената атомна електроцентрала Фукушима в Тихия океан, тъй като капацитетът на компанията за съхраняването й се изчерпва, заяви японският министър на околната среда Йошиаки Харада, цитиран от Ройтерс и БТА.

Токио електрик (Тепко) е събрала над 1 милион тона замърсена вода от охладителните тръби, използвани за да предпазват прътите ядрено гориво от стопяване след като централата бе повредена от земетресение и цунами през 2011 г. Компанията оператор на централата твърди, че капацитетът й за съхраняване ще се изчерпи до 2022 г.

"Единствената опция ще бъде да източим водата в морето, където ще се разреди", каза министърът на брифинг в Токио, като уточни, че изразява лично мнение. На отделен брифинг правителственият говорител Йошихиде Суга също подчерта, че изявлението на Харада е лично мнение. Министърът не уточни за какво количество става дума.

Правителството очаква доклад от експертна комисия, преди да вземе окончателно решение как да се отърве от радиоактивната вода. Тепко не е в позиция да решава как да постъпи и ще следва политиката на правителството, щом то вземе решение, каза говорител на компанията.

Всяка евентуална "зелена светлина", дадена от правителството за изхвърляне на радиоактивната вода в морето, ще разгневи японските съседи, като Южна Корея, която миналия месец привика висш дипломат от японското посолство, за да обясни как Токио ще се справи с проблема с радиоактивната вода от Фукушима, припомня Ройтерс.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама