Гешев: Николай Малинов е получавал средства с цел влияние в политика ни

14:47, 10 сеп 19 25 4074 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Председателят на сдружение „Русофили“ Николай Маринов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи от организациите - Общество „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания“. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Гешев отбеляза, че заплащането е извършвано под различни форми. Средствата са използвани за негови търговски дружества, както и за финансиране на мероприятия за оказване влияние в българската политика. Образувано е досъдебно производство.

Цацаров: Николай Малинов е обвинен в шпионаж

Той заяви, че са проведени процесуално-следствени действия на 9 септември в София, Брезник и Перник. Извършени са 11 претърсвания на недвижими имоти и са иззети компютри и телефони.  Намерен е документ на руски език „Необходима геополитическа ориентация на България“, изготвен от Малинов. Докладната е съдържала информация какви мерки да се вземат, за да се промени геополитическа насоченост на държавата.

Съдържанието може да се разпредели в пет направления. Дейност на неправителствения сектор, създаване на интернет сайтове, телевизионен канал, аналитичен център и партия, която ще прерасне в масова електорална сила. В текста е посочена още нуждата за придобиване на информационна агенция. Гешев отбеляза, че в доказателствата срещу Малинов се казва, че геополитическата промяна в България не може да стане без подкрепа на руската държава, и това трябва да става по таен начин.

„Според описаното от Малинов е нужно създаването на икономическа основа. За да бъде адекватна, „Ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност повече от половин милион евро на обвиняемия по делото КТБ Цветан Василев към руския бизнесмен Константин Малофеев“. От събраните доказателства на прокуратурата става ясно, че Решетников и Малофеев участват заедно в различни организации“, заяви Гешев. Правени са опити и за „овладяване“ на български медии.

В хода на разследването са събрани доказателства, че Константин Малофеев, Леонид Решетников и Цветан Василев са имали тесни отношения и бизнес планове. Събрани са доказателства, че Малинов регулярно е пътувал към Русия, където се е срещал с Решетников и Малофеев. При пътуванията той е предоставял информация, получавал е задачи, както и финансови средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама