Денят накратко - 10 септември

19:00, 10 сеп 19 25 3775 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете защо обвиниха български гражданин в шпионаж, как ще изглежда новата Европейска комисия, възможно ли е Волен Сидеров да се кандидатира за кмет на София и още: 

***

Мария Габриел получи ресор „Иновации и младеж” в новата Европейска комисия

Днес новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи своя екип и новата структура на следващата Европейска комисия. В нея българският еврокомисар Мария Габриел преминава към създаването на нови перспективи за младото поколение с ресор „Иновации и младеж”. Президентът на България Румен Радев изрази очакванията си страната ни да има активна роля, като отбеляза, че „Иновация и младеж“ е значим ресор. Зам.-председателят на БСП Деница Златева пък отбеляза, че България е имала възможности за по-добър ресор, но Борисов ги е отхвърлил. Самата Мария Габриел заяви, че новият ресор е признание за България.  Ето и целия състав на новата ЕК.

***

България пред погледа на Европа в борбата с Африканската чума по свинете 

Днес комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис е на посещение в България по повод 14-тата годишна среща на Постоянната експертна група за Африканска чува по свинете в Европа, която се състоя в София. В събитието се включиха над 90 експерти и представители от 34 страни. На среща с Витянис Андрюкайтис премиерът Борисов посочи, че България предприема всички мерки за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете, която се е превърнала в глобален проблем по думите му. Витянис Андрюкайтис заяви, че ЕК наблюдава ситуацията в страната ни. Междувременно регистрираха два нови случая на чува при диви прасета в Добричко.

***

Обвиниха председателят на организацията "Русофили" Николай Маринов в шпионаж

Днес стана ясно, че разследване на прокуратурата и ДАНС е разкрило престъпления против републиката – поставяне на български граждани в услуга на организации на чужда държава, и действаща схема за изпиране на пари. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин - Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем. В хода на разследването са събрани доказателства, че Константин Малофеев, Леонид Решетников и Цветан Василев са имали тесни отношения и бизнес планове, като на бившия генерал от КГБ Решетников е наложена забрана за влизане в България за срок от 10 години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че шпионаж в полза на чужда държава е едно от най-тежките престъпления и БСП внимателно ще следи как ще бъде доказано то. Повече по темата прочетете в Акцента на деня: На лов за червения шпионин. 

***

България и Северна Македония осъдиха палежа на знамена в Мелбърн

Австралийските власти да предприемат мерки за търсене на отговорност от извършителите, подпалили в Мелбърн българското знаме по време на протести срещу Преспанското споразумение - за това настоя българското външно министерство по повод демонстративното поругаване на българското, гръцкото, албанското знаме и картонени фигури на премиера на Северна Македония Зоран Заев и вицепремиера Радмила Шекеринска в Мелбърн. Правителството на Северна Македония също осъди вандалския акт.

***

Волен Сидеров може да влезе в кметската надпревара за София

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви пред журналисти днес, че е възможно да се кандидатира за кмет на София. „В момента решаваме това в централното ръководство на партията. Още нямаме крайно решение“, заяви той. Сидеров изтъкна, че цел на „Атака“ е да подобри резултатите си от изборите през 2015 година.

***

Парното няма да поскъпва

Няма да има никакво повишение на цената на топлинната енергия до края на тази година, това стана ясно от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той добави, че спрените топлоелектрически централи не влияят върху цената на тока за бизнеса, защото произвеждат малко мощности. Междувременно днес КЕВР отбелязва 20-годишнината от своето създаване.

***

Седмото издание на „Алея на книгата” очаква своите читатели

До неделя над 70 издателства ще очакват читатели в 23 шатри от 10.00 до 20.00 всеки ден. Освен книги, организаторите на седмото изднание на Алея на книгата обещават богата културна програма, включваща премиери на книги, срещи с автори, музикални събития, работилници за деца. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама