Една пета от домашните прасета – избити заради чумата

16:56, 10 сеп 19 25 3426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прасетата у нас ще се отглеждат при нови нива на биосигурност, а стопаните, които се е наложило да избият своите, ще могат да отглеждат нови най-рано от септември следващата година. Това съобщи министърът по земеделието и храните Десислава Танева по време на 14-тата годишна среща на Постоянната група от експерти за африканската чума по свинете, съобщи bTV. 

До края на септември се очаква работната група да изготви новите нива на биосигурност, при които ще могат да се отглеждат прасета – при личните стопанства, фамилните ферми и свинекомплексите.

Десислава Танева: Ако искаме национално производство на свинско месо, трябва да се повишат мерките за биосигурност

До момента 131 000 домашни прасета са умъртвени, като това е около 20% от поголовието на домашни свине. Очакваният размер на разходи заради чумата, в които се включват и обезщетенията, е 23 млн. евро към 14 август, за което има изпратено съобщение към ЕК. Ако се одобри, ще се реимбунсират до 75% от направените разходи.

Огнищата при домашни прасета за 2019г. са 35, като интензитетът им от август насам значително е намалял, отбеляза Танева. За сметка на това продължват случаите със заразени диви свине. От началото на годината огнищата при тях са 57.

България следва стриктно съветите на ЕК за борбата с чумата

На срещата се обсъдиха мерките за справянето със заразата. До този момент са засегнати 10 страни от ЕС и 5 гранични за Съюза държави, включително Сърбия и Русия.

Експертите ще работят върху изготвянето на единни мерки за биосигурност, които да важат за всички държави от Европейския съюз. „Така ще се избегне ситуацията, в която едни мерки ще се обявят за неправилни, други – не”, изтъкна д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама