В столицата излязоха на протест и контрапротест заради кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

18:41, 10 сеп 19 25 4539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор се провежда тази вечер в София. По време на протеста организаторите „Правосъдие за всеки“ настояваха за реформи в прокуратурата, независимо правосъдие и свобода на словото, съобщи БНТ.

Очакват се протести против и в подкрепа на Иван Гешев за главен прокурор

Протестът започна в 18.00 часа пред сградата на Съдебната палата в София. Шествието ще премине през центъра на града и ще приключи пред Народното събрание, където демонстрантите ще направят символично обръщение към народните представители. Недоволството е провокирано от процедурата за избор на нов главен прокурор, която беше белязана от издигането на само една кандидатура - тази на Иван Гешев.

"Това е назначаване, не може да има избор с един играч. Няма състезание на концепции, личности, идеи. Не приемаме идеите, които Иван Гешев в своята концепция разви за управление на прокуратурата. Не приемаме идеята, че е вредно разделението на властите, както и нарушаване на презумпцията за невиновност. Смятаме, че това е опасна кандидатура за демокрацията и правовата държава", заяви Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

Час по-рано започна „Марш за законност за прокурор Гешев и против олигархията“ в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев. Участниците в него се събраха на площад "Независимост" в столицата, откъдето стигнаха до подлеза на "Булбанк" и там бяха спрени от полицията. В момента те се намират на Ларгото.

„Олигарси, върнете ни демокрацията, „Вън Сорос от съдебната система" и "Защото ни пука" са част от плакатите, които държат протестиращите. Демонстрантите скандират: „Гешев прокурор, Сорос вън!“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама