Анализатори: Ресорът на Габриел е модерен, отговорен и перспективен

19:39, 10 сеп 19 / Политика 25 4479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес стана ясно, че българският еврокомисар Мария Габриел получава ресор "Иновации и младеж" в новосформиранта от Урсула фон дер Лайен Европейска комисия, а анализаторивече определиха този ресор за модерен, отговорен и перспективен.

Цвета Караянчева: "Иновации и младеж" е важен и голям ресор

"Образованието е тема за ЕС и конкретно за България, което си има своите специфични проблеми. Голяма част от националните политики за образование във всяка една от страните-членки досега е била дефинирана като част от националното законодателство и доста малко е била синхронизирана с някаква обща европейска рамка. Това да бъде комисар в нещо, което до този момент е почти нерегулирано, е много трудно и отговорно. Образованието има сериозни предизвикателства. Качество на образованието е въпрос, който стои пред всяка една страна-членка, каза проф. Антопанета Христова в ефира на БНТ.

По думите на Росен Карадимов ресорът на Мария Габриел е изключително модерен и перспективен. 

"Ресор, който дава възможност да се прави политика и не е свързан с преразпределяне на финанси. Това не е сфера, която подлежи на хармонизация в рамките на ЕС, което означава, че българският еврокомисар не може да разчита на директиви и регламенти, с които пряко да интервенира в законодателствата на страните-членки, а това трябва да стане с косвени механизми, с политика и влияние. Ако има адекватен отговор на евроскептицизма - е това", убеден е анализаторът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама