Няма опасност от недостиг на ваксини против грип

21:32, 10 сеп 19 25 3527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г. са неоснователни, зявиха от Министерство на здравеопазването.

Имунизацията срещу грип е включена като препоръчителна. Препоръчва се ежегодно на всички лица, навършили 65 години, както и на други лица: възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични заболявания, за живеещи в организирани колективи (специализирани институции за предоставяне на социални услуги, военни поделения, общежития и др.), за лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.) или лица, които могат да заразят високорискови пациенти (членове на семейството, персонал на лечебни, здравни и социални заведения).

В България имунизационният обхват с грипни ваксини е твърде нисък, като за периода 2013-2017 г. средният обхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 - 2,61%)  - изчисленията са на базата извършени продажби, а не на реално приложени дози.

Поради изключително ниския обхват с ваксината Министерство на здравеопазването разработи Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

Целева група на Националната програма са най-уязвимите – а именно лицата, навършили 65 г. Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи с 80%.

Целта за първата година от влизане в действие на Програмата е да се постигне 10% имунизационен обхват, който да се повишава плавно всяка следваща година от действието на Програмата, като през 2022 г. той трябва да бъде 25%. Ето защо, при имунизационен обхват през 2017 г. от 2,4% за всички рискови групи, Министерството на здравеопазването счита, че притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г. са неоснователни.

Четири щама на грипа вероятно ще ни атакуват през зимата

Принципът, по който ще се поставят ваксини, ще бъде заложен в Указание изготвено от МЗ и НЗОК. След влизането му в сила личните лекари ще могат да заявяват количества ваксини за лица от пациентската си листа, отговарящи на критериите.

От здравното министерство обръщат внимание, че общопрактикуващият лекар е този, който познава лицата от пациентската си листа и техните придружаващи заболявания и има има професионалната компетентност да препоръча имунизация с противогрипна ваксина.

МЗ ще извършва както периодични оценки и анализ на изпълнението на имунизациите при лицата от целевата група, така и годишни отчети за дейностите по програмата. При констатирана необходимост ще се търсят възможности за разширяване обхвата на програмата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама