Зеленски иска да прекрати правомощията на ЦИК заради предубедена работа

11:50, 11 сеп 19 / Свят 25 2362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Украйна Владимир Зеленски възнамерява да прекрати предсрочно правомощията на Централната избирателна комисия поради предполагаемата й предубедена работа, противоречаща на принципите на избирателния закон, съобщава РИА Новости.

Ръководителят на пресслужбата на парламента заяви, че държавният глава е внесъл във Върховната рада предложение за предсрочно прекратяване на пълномощията на членовете на ЦИК.

В изложението е подчертано, че при регистрацията на кандидати за участие в изборите ЦИК е действала предубедено и в противоречие с принципите на изборното законодателство. Представена е също статистика за съдебните решения: 28 решения на ЦИК са били отменени от съда, а действията й са обявени за противоправни.

ЕС няма да признае резултатите от местните избори в Крим

Към аргументите в подкрепа на предложението е описана също необективността на ЦИК при определяне на информация от автобиографиите на кандидатите за депутати.

Според закона за Централната избирателна комисия на Украйна, пълномощията й могат да бъдат прекратени предсрочно след мотивирано предложение на президента на страната и ако в подкрепа на решението гласуват не по-малко от 300 депутати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама