НАТО отбеляза 18-годишнината от атентатите в САЩ на 11 септември

16:50, 11 сеп 19 / Свят 25 2841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Знамената в централата на НАТО в Брюксел и във военното командване в Монс днес бяха свалени наполовина за отбелязването на 18-годишнината от атентатите в САЩ на 11 септември 2001 година, предаде БТА. 

18 години от атентатите на 11 септември 2001 година в САЩ

Пред паметника в Брюксел, посветен на чл. 5 от Вашингтонския договор, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и посланикът на САЩ в алианса Кей Хътчинсън положиха венец в присъствието на представителите на всички държави от пакта. Участниците в церемонията запазиха минута мълчание в памет на близо трите хиляди жертви от ударите на терористите.

''Помним страданието и тъгата, настъпили сутринта на 11 септември, случи се немислимото'', посочи в словото си Столтенберг.

''Този паметник напомня, че това беше нападение срещу всички съюзници от НАТО. Стотици хиляди бойци от Европа и Канада застанаха рамо до рамо с военните от САЩ в Афганистан, мнозина от тях платиха най-тежката цена, други бяха тежко ранени. Борбата с тероризма е поколенческо и световно усилие. Пътят към мира в Афганистан е дълъг и тежък. Европа и Северна Америка днес са заедно така, както бяха преди 18 години, в защита на нашите граждани и ценности'', добави той.

Посланик Хътчинсън отбеляза, че САЩ никога няма да забравят, че нападението срещу тях е довело до общия отговор на страните от НАТО - първия и единствен случай на задействане на чл. 5 от Вашингтонския договор. Тя добави, че Брюксел, Лондон, Мадрид и Париж също са станали жертва на тероризма, и днес си спомняме за жертвите и от тези атентати.

''Винаги ще има хора, които искат да разрушат нашите ценности и скъпата ни свобода. Докато сме единни, винаги ще надвиваме тиранията. Паметникът, пред който се събираме, е от метал, извит от омраза и насилие. Терористите преди 18 години отнеха живота на близо 3000 жертви от около 90 държави. Днес си спомняме също за героизма на спасителите, за жертвоготовността на гражданите да помогнат на непознати в онзи ден'', допълни Хътчинсън.

Паметникът в НАТО бе открит преди две години от президента на САЩ Доналд Тръмп и представлява част от срутените стоманени носещи колони на кулите на Световния търговски център в Ню Йорк. Парчето, положено върху постамент, е част от етаж 107 на Северната кула, ударена с Боинг-767 на Американ еърлайнс. Самолетът бе отвлечен от терористи от Ал Каида и отклонен от полета Бостън-Лос Анджелис с 92-ма души на борда. С удара в Северната кула започна поредицата атентати в САЩ на днешната дата.

Училищата в Ню Йорк запазиха минута мълчание за 11 септември.

 
 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама