В САЩ почитат паметта на жертвите от 11 септември

17:40, 11 сеп 19 / Свят 25 7481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американците отбелязват днес годишнината от терористичните нападения на 11 септември 2001 г. Роднините на жертвите се събраха на мястото, където се извисяваха кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк.

Паметта на загиналите бе почетена с минута мълчание и камбанен звън в 8:46 ч. местно време - моментът на атаката срещу северната кула, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от „24 часа“.

Доналд Тръмп участва за трети път като президент в церемониите за годишнината от 11 септември на фона на недоволството му от „вечната война” в Афганистан, където терористичната организация Ал Каида планира нападенията.

Президентът почете паметта на жертвите с минута мълчание на Южната морава на Белия дом заедно с първата дама Мелания Тръмп и служители на Белия дом. Националният флаг на покрива на Белия дом бе свален наполовина.

В изявление Тръмп обяви годишнината за „Патриотичен ден” и отбеляза как голям брой американци си спомнят за нападенията.

„Една хубава септемврийска сутрин бе белязана от силен шок, агонизираща мъка и дълбоко страдание. Силата, смелостта и състраданието на Америка обаче останаха непоклатими”, заяви Тръмп. Очаква се президентът да участва във възпоменателна церемония в Пентагона, а вицепрезидентът Майк Пенс ще произнесе реч на мястото на третата атака край Шанксвил, щата Пенсилвания.

НАТО отбеляза 18-годишнината от атентатите в САЩ на 11 септември

Президентът на САЩ по времето на нападенията Джордж Буш-младши ще участва в церемония по полагане на венци в Пентагона.

Съединените щати все още преживяват последиците на нападенията от 11 септември. Възпоменателните церемонии се фокусират върху почитането на паметта на близо трите хиляди души, които загинаха при самолетните нападения. Имената на всички загинали се прочитат на висок глас на церемонията на мястото, където се извисяваха кулите близнаци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама