„Ал Кайда“ призова за нови атентати срещу САЩ, Европа, Израел и Русия

20:12, 11 сеп 19 / Свят 25 3567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 18-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември, лидерът на „Ал Кайда“, терористичната групировка, отговорна за прословутата терористична атака, Айман ал-Завахири призова мюсюлманите за нови удари срещу САЩ, Русия, Израел и срещу европейски държави. Изявлението на Ал-Завахири беше публикувано на уебсайта SITE Intelligence Group и бе цитирано от Спутник, съобщи БГНЕС.

В САЩ почитат паметта на жертвите от 11 септември

Ал-Завахири, който наследи Осама Бин Ладен, отговорен за атентатите от 11 септември, критикува онези джихадисти, които са „отстъпили” от своите възгледи и осъждат атаката срещу Световния търговски център.

Не е ясно кога и къде е направен видеоклипът, но лидерът на „Ал Кайда“ споменава за признаването през март 2019 г. на претенциите на Израел към Голанските възвишения от САЩ.

По-рано през деня Тръмп се закле да "никога да не забрави" трагичните събития от 11 септември и да удари американските "врагове по-силно, отколкото някога са били удряни". Израелският премиер Бенямин Нетаняху повтори казаното от Тръмп, заявявайки, че Израел стои заедно със САЩ в "борбата срещу варварството и тероризма".

Изявлението дойде в момент, в който САЩ възпоменават 18-годишнината от жертвите на атентатите на 11 септември срещу кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк, отнели живота на почти 3 000 души.

На 11 септември 2001 г. група от 19 терористи, свързани с „Ал Кайда“, отвлече четири пътнически самолета, които по-късно използва, за да нахлуят в кулите-близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк, което доведе до пълното им унищожение, и Пентагона, във Вирджиния. Друг самолет се разби в поле на път за Вашингтон, след като пътниците се опитаха да попречат на терористите да го пренасочат към желаната от тях дестинация. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама