Тръмп планира да забрани продажбата на електронни цигари

10:21, 12 сеп 19 / Свят 25 1565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп планира да забрани продажбата на електронни цигари. Мярката е вследствие на няколко смъртни случая, които се разглеждат като свързани с употребата на тези изделия. 

Жител на Канзас стана шестият човек, умрял в Съединените щати от мистериозно респираторно заболяване, свързано с вдишване на изпарения на подгрятото съдържание на пълнител в електронни цигари, заявиха държавни служители във вторник, докато служителите на общественото здравеопазване настояват за дебат по общонационалния здравен проблем.

Служителите на общественото здравеопазване в САЩ разследват 450 случая на белодробни заболявания, свързани с вдишване на тютюневи изпарения, в 33 щата.

Първи смъртен случай след употреба на електронни цигари в САЩ

"Това създава много проблеми", каза президентът пред репортери в Белия дом, където беше придружен от министъра на здравеопазването и човешките услуги Алекс Азар и изпълняващия длъжността ръководител на Администрацията по храните и лекарствата Норман Шарплес, съобщава AFP, цитирана от БГНЕС. 

По думите на Тръмп пушенето на електронни цигари е „нов проблем”, особено за децата. Здравните власти планират да забранят продажбата на всички ароматизирани нетютюневи изделия.

Миналият месец Мичиган стана първият американски щат, който забрани употребата на ароматизирани електронни цигари.

Междувременно милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви кампания в размер на 160 милиона долара за забрана на електронните цигари в Съединените щати

 

„Това е спешна здравна криза и тютюневите компании стоят зад нея“, казва Блумбърг, дългогодишен активист против тютюнопушенето, който забрани пушенето в барове и ресторанти в Ню Йорк, когато беше кмет в началото на века.

"Ние знаем играта на Big Tobacco. Виждали сме това и преди. Тя е насочена към децата - и ги излага на сериозна опасност", добави той в публикация във в. „Ню Йорк таймс“, съвместно написана с Мат Майърс, президент на кампанията за „Деца без тютюн“.

Електронните цигари се предлагат в САЩ от 2006 г. и понякога се използват като помощно средство за отказване от тютюнопушенето на традиционни тютюневи изделия като цигари. Употребата им сред подрастващите скочи рязко през последните години: около 3,6 милиона ученици използваха „вдишване на изпарения“ през 2018 г., което е увеличение с 1,5 милиона спрямо предходната година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама