Борисов: Искаме да сме част от Шенген, но той изгуби своята тежест

11:35, 12 сеп 19 / Политика 25 2456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Искаме да сме част от Шенген, но той изгуби своята тежест. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов по повод негово изказване, че дори да е опозиция на управлението, вече не иска да сме в Шенген, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.  

Бях поканен като специален гост в Бундестага. В хор депутатите от Бундестага казват – ние ви подкрепяме за Шенген. Аз им казах: „Колеги, на мен ми омръзна да ми говорите за подкрепа. Ние отдавна сме в Шенген, с това, което правим, с охраняването на външната граница на ЕС. Вие имате проблем, защото между Австрия и Германия вече има шенгенска граница, без документ за самоличност не можеш да преминеш“, заяви Борисов.

Борисов: В момента за България не е изгодно да влиза в Шенген

Тежестта на Шенген в смисъла, в който ние го казваме, вече го няма. Стига са ми повтаряли, че ме подкрепят в Шенген – като ни подкрепяте, приемете ни. Ние нямаме нужда от потупване по рамото“, добави премиерът. По думите му България ще влезе в шенгенското пространство. Според него обаче единствената придобивка за българските граждани е, че ще минават границите без да им искат лична карта. „Рискът, когато сме в Шенген, да идват бежанците и да си остават тук е на сто процента“, подчерта министър председателят.

„Идете вижте в Турция какво е, идете вижда в Западна Европа какво е. Аз не съм казал – отказвам се от Шенген на моите колеги, които са ме поканили като специален гост. Стига – все едно ми правите услуга. Не, ние ви правим услуга пазейки най-добре европейската граница. Това са моите колеги от десните партии в Германия и аз с тях мога да си говоря така“, поясни още той.

Попитан искаме ли тогава да влезем, той отговори: „Искаме, разбира се, репутационно“. Според него причината да не ни подкрепят в пространството е егоистична.

Гърция подкрепя България за Шенген

„Ако България, Румъния, Гърция са в Шенген, няма кой да ги спира (мигрантите)“, поясни той. Според премиера мигрантският натиск от турската граница към страната ни е нулев, а проблем остава границата с Гърция. „Над 150 човека на ден, в момента сме изпратили, командировали сме 300 души, които да пазят гръцката граница“, коментира още той.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама