"Галъп": 60% от българите подкрепят абортите

12:51, 12 сеп 19 25 2697 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

60% от българите подкрепят абортите. Това показват данни на „Галъп интернешънъл“.

Твърдението, че „правото на аборт е достижение за жената, защото само тя има право да се разпорежда с тялото си“ се подкрепя с мнозинство от 60%. Тези, които смятат, че „е зло, към което трябва да се прибягва само в много  краен случай“ са 39%.

Тезата, че абортът е зло се възприема от старите и ниско образованите, а обратното твърдение се подкрепя от младите и хората в активна възраст и високо образованите.

„Галъп“: Манолова печели при балотаж с Фандъкова на местния вот

Религия

По отношение на религията почти 70% приемат, че православието трябва да бъде съхранявано като част от идентичността ни, а малко под 30% са на мнение, че всички религии трябва да имат еднаква тежест в България.

По отношение на вярата в Бог – 63% декларират, че вярват, а 23%, че не вярват, 14%. Младите хора, респ. тези от столицата и т.н. са и по-малко вярващите.

„Галъп интернешънъл“: Светът би бил по-хубав с повече жени в политиката

Хомосексуализъм

Отношението към еднополовите отношения и бракове е важен признак за ценностния дневен ред на обществата. В мнозинството си българските граждани виждат брака като акт само между мъж и жена, а малко над 10% приемат, че трябва да се легализират и еднополовите бракове.

По отношение на това какво представлява хомосексуализмът – болест или личен избор – интервюираните са разделени почти по равно – 49% срещу 48%. Сред най-младите и хората с висше образование хомосексуалността не се възприема толкова негативно, колкото сред по-възрастните и хората с по-ниско образование. Но в крайна сметка очевидно преобладават негативните схващания.

„Галъп интернешънъл“: Повечето хора по света биха искали материалното да не е толкова важно

Домакинска работа

Половината българи смятат, че домакинската работа е отговорност и за двете страни в едно домакинство, а 49% смятат, че това е работа само на жената. По отношение на парите – 59% смятат, че и двамата партньори имат еднаква отговорност, а 41% – само отговорност на мъжа.

"Галъп": 48% от българите вярват "до определена степен“ на медиите у нас

Българският народ

68% се съгласяват, че българите са велик народ, срещу 32%, които смятат, че българите са като всички останали. Гордост от българските обичаи и традиции споделят 90% от българските граждани, а 9% смятат, че те са отживелица.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама