Денят накратко – 12 септември

19:00, 12 сеп 19 25 3801 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете първия коментар на дългогодишният съдебен репортер Силвия Великова, който БНР свали днес от ефир, какъв е отзвукът след шпионския скандал, защо Найден Зеленогорски напуска ДБГ и още: 

***

Следващият главен прокурор – ''За'' и ''Против''

Стотици граждани излязоха на протест пред Съдебната палата срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Протестиращите скандираха: „Мафия“, „Мафията вън“, „Гешев е позор“. Междувременно днес Пленумът на Висшия съдебен съвет единодушно реши изслушването и гласуването на кандидатурата на Гешев да бъде на 24 октомври от 10.00 часа.

***

БНР свали от ефир Силвия Великова

Силвия Великова - водещ на предаването "Преди всички" по БНР, а също и дългогодишен съдебен репортер, беше свалена от ефир. Решението е на новоназначения и.д. директор на "Хоризонт" Николай Кръстев, който пое временно поста в четвъртък с решение на УС на БНР на мястото на пенсионирания досегашен ръководител на програмата Ивайло Савов.

За ТОПНОВИНИ Великова коментира, че официално е повикана и уведомена днес, че няма да отиде на протеста срещу Иван Гешев пред Съдебната палата. „Казаха ми и че оттук нататък ресорът ми ще бъде поет от друг колега и че утрешното ми сутрешно предаване, което аз готвя днес, няма да бъде водено от мен, а от друг колега“, заяви тя. Великова подчерта, че към този момент няма предоставени официални мотиви защо е свалена от ефир.

***

Шпионският скандал – отзвукът

''Скандалът с руския шпионаж е съшит с бели конци и представлява част от предизборната кампания. Някой иска да клати властта в България и да има постоянно избори и напрежение'', това заяви днес проф. Станислав Станилов, член на ПП "Атака". Той призна, че е близък приятел и познава от дълги години руския генерал Леононид Решетников, който получи 10-годишна забрана да посещава България. 

По повод скандала лидерът на АБВ Румен Петков каза, че изтъкнатият руски шпионин Мони Паси е съсипал  американските и британските служби. „Той се оказа по-информиран от тях и назова число на руските шпиони в България, в което усложливо не включи себе си“, заяви Петков.

Обвиненият в шпионаж председател на сдружение "Русофили" Николай Малинов каза днес, че акцията категорично е удар срещу управляващата коалиция. Малинов отбеляза важността на проектите ''Турски поток'' и ''Белене'' за България и ГЕРБ в частност и заяви, че ще продължи да прави всичко възможно, за да подобрява отношенията между България и Русия.

Проф. Евгений Дайнов също изрази мнението си по темата, според което целта на скандала е политическа, а именно да не се загуби София на изборите.

Междувременно прокуратурата публикува част от доказателствата срещу Николай Малинов. Публикуваните записки са относно „необходима геополитическа преориентация на България“. В тях Малинов посочва, че през последния четвърт век България е под влиянието на САЩ.

***

Найден Зеленогорски напуска ДБГ, след като партията подкрепи Мая Манолова за кандидат за кмет на София

Найден Зеленогорски изрази възмущението си от това, че Манолова е подкрепена от "Движение България на гражданите" за кмет на София без да се спази партийния устав. Той и още четирима членове обявиха, че напускат партията и ще дадат своята подкрепа за кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов. Изпълнителният съвет на ДБГ посочи в своя позиция, че с решението си за напускане, Зеленогорски цели да подпомогне ГЕРБ.

***

„Атака” ще подкрепи Йорданка Фандъкова за кмет на София

"Атака" ще подкрепя Йорданка Фандъкова, тъй като тя е най-подходящият кандидат за кмет на София и трябва да продължи да ръководи общината", това заяви в лидерът на партията Волен Сидеров. По думите му е редно партията да подкрепя ГЕРБ, тъй като са коалиционни партньори.

***

ЦИК и местните избори

Днес говорителят на ЦИК Александър Андреев изнесе обобщена информация относно предстоящите местни избори, от която стана ясно, че 64 партии и 8 коалиции са подали документи за регистрация за местния вот на 27 октомври. От тях 59 партии и 7 коалиции са били регистрирани. Отказана е регистрация на 5 партии и една коалиция.

***

Отмениха отстраняването на кмета на Костенец

Днес апелативните магистрати отмениха определението на спецсъда от 3 септември, с което Радостин Радев е отстранен от длъжността кмет на Костенец и остави без уважение искането на прокуратурата. Пред журналисти, Радев заяви, че няма да се кандидатира за следващ кметски мандат. Той е привлечен към наказателна отговорност по две дела.

***

Медицинските сестри започват безсрочен протест

Днес медицинските сестри започнаха безрочен протест, като исканията им са за достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформи в здравеопазването. По повод протеста министър-председателят Бойко Борисов заяви: Вчера съм се карал на Ананиев, къде са 50-те милиона, които дадохме. Те не са 50 млн., а са 86 млн. Той да се оправдава сега“.  

***

Двама министри ще отговарят за ловните сезони

Народното събрание прие окончателни промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Те предвиждат ловните сезони да зависят от двама министри - земеделският министър Десислава Танева и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Промените са свързани с увеличаване на запасите на дивеча и усложняването на епизоотичната обстановка, свързана с разпространение на африканската чума по свинете.

***

Ново обвинение за шефа на "ТАД груп"

Прокуратурата посочи Иван Тодоров като организатор на престъпна група, създадена с користна цел. Според обвинението той е карал подчинените си да търсят уязвимост в различни сайтове, за да ги принуди да сключат договори с неговата фирма. Иван Тодоров днес направи нов опит да излезе на свобода, но съдът отложи решението си по случая за утре.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама