Найден Зеленогорски: Нелогично е дясна партия да подкрепя ляв кандидат

08:14, 13 сеп 19 25 3145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„От няколко месеца започна да се говори, че няма ляво и няма дясно, че трябва да се търсят кандидати, които да управляват конкретните общини с ясна визия. Аз знам, че има ляво и има дясно и знам, че в избори се влиза с лява или дясна визия за управление на града.” Така бившият вече зам.-председател на ДБГ Найден Зеленогорски обясни в студиото на „Тази сутрин” решението си да напусне партията заедно със свои съмишленици заради декларираната от политическата сила подкрепа за Мая Манолова като кандидат-кмет на София.

ДБГ: С напускането си Зеленогорски цели да подпомогне ГЕРБ

„ДБГ е дясна партия, член на ЕНП, сътрудничи си с фондация „Конрад Аденауер”. Звучи много нелогично една дясна партия да подкрепят ляв кандидат. Очевидно е, че тя беше подкрепена от АБВ, в последствие – от БСП. Корнелия Нинова каза ясно, че тя трябва да изпълнява платформата на БСП. Като десен от политик от вече почти 30 г., знам, че има дясна и лява визия за управление на общините и столицата и, в този смисъл, не бих могъл да подкрепя леви кандидати”, подчерта Зеленогорски.

Той беше категоричен, че е „въпрос на национална коалиционна политика, когато се обсъжда кандидат за кмет на София”, защото столицата е „държава в държавата”, произвеждат се 40% от БВП и живеят 1/3 от българите.

„Бяхме възложили на председателя (Димитър Делчев – б.р.) и на група около него да преговарят с партньори отдясно – „Демократична България”, „Спаси София” и други организации. Тези преговори бяха проведени по такъв начин, че да остане само една алтернатива”, подчерта Найден Зеленогорски, който определи случилото се като „хладнокръвно убийство” на партията.

Той и останалите напуснали членове на ръководството на ДБГ ще работят по нов десен проект, който да бъде мост към останалите десни сили. Зеленогорски декларира, че в София ще подкрепят кандидата на ДБ арх. Борислав Игнатов, а в страната – десните кметове на Добрич, Монтана, Кюстендил, както и кандидатите Живко Табаков (Бургас) и Стоян Георгиев (Кърджали).

Напусналият ДБГ не е говорил с председателя Димитър Делчев след обявяването на решението си, но е търсил за мнение за ситуацията създателя на политическата сила Меглена Кунева. „Предстои да говорим още, за да си изясним позициите”, коментира Найден Зеленогорски.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама