Зелен ринг ще свързва кварталите с градските паркове в София

12:12, 13 сеп 19 / Общество 25 2038 Topnovini

Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на транспорта Росен Желязков представиха проект за изграждане на Зелен ринг в София, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Той ще е с площ повече от 60 декара и дължина над 3 км.

"Това е ключов, знаков, труден проект, който изисква голяма координация с Министерство на транспорта и Национална компания "Железопътна инфраструктура", заяви Фандъкова.

"Това е първият участък от Зеления ринг, който искаме да изградим. Целта е всички квартали, през които преминава, да имат връзка с парковете на града", посочи градоначалникът.

"От доста месеци работим по тази инициатива", каза от своя страна министърът на транспорта Росен Желязков. Той обясни, че в момента се изготвя планът, който ще бъде представен за обществено обсъждане. След това Министерски съвет ще вземе решение, с което ще отнеме имота от Национална компания "Железопътна инфраструктура" и ще го предостави на Столична община.

"Велоалеите ще бъдат основната функционалност на градската мобилност. 60% от тази територия ще бъде за озеленяване. На територията ще може да се развива концепцията за градска мобилност, за придвижване на всички немоторни превозни средства, които трайно се настаняват в столицата", каза транспортният министър.

Главният архитект на София Здравко Здравков уточни, че въпросният участък започва от бившата гара "Пионер", ул. "Самоков", ул. "Тинтява" и зад зала "Арена Армеец" стига до бившето транспортно училище "Тодор Каблешков".

"По проекта се работи още от 2016 г. Връзката ще става с бул. "Симеоновско шосе", където е изградено велотрасе. Успредно с това се развива и пешеходна връзка. Предвидено е изграждането на спортни съоръжения и детски площадки. Целта е с велоалеи и пешеходно преминаване да се обвържат кварталите "Слатина" и "Изток", а впоследствие и други квартали", посочи арх. Здравков.

По думите му дори добра мобилизация, реализацията на идеята може да се случи още следващата година.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 20 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.