Зелен ринг ще свързва кварталите с градските паркове в София

12:12, 13 сеп 19 25 2817 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на транспорта Росен Желязков представиха проект за изграждане на Зелен ринг в София, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Той ще е с площ повече от 60 декара и дължина над 3 км.

"Това е ключов, знаков, труден проект, който изисква голяма координация с Министерство на транспорта и Национална компания "Железопътна инфраструктура", заяви Фандъкова.

"Това е първият участък от Зеления ринг, който искаме да изградим. Целта е всички квартали, през които преминава, да имат връзка с парковете на града", посочи градоначалникът.

"От доста месеци работим по тази инициатива", каза от своя страна министърът на транспорта Росен Желязков. Той обясни, че в момента се изготвя планът, който ще бъде представен за обществено обсъждане. След това Министерски съвет ще вземе решение, с което ще отнеме имота от Национална компания "Железопътна инфраструктура" и ще го предостави на Столична община.

"Велоалеите ще бъдат основната функционалност на градската мобилност. 60% от тази територия ще бъде за озеленяване. На територията ще може да се развива концепцията за градска мобилност, за придвижване на всички немоторни превозни средства, които трайно се настаняват в столицата", каза транспортният министър.

Главният архитект на София Здравко Здравков уточни, че въпросният участък започва от бившата гара "Пионер", ул. "Самоков", ул. "Тинтява" и зад зала "Арена Армеец" стига до бившето транспортно училище "Тодор Каблешков".

"По проекта се работи още от 2016 г. Връзката ще става с бул. "Симеоновско шосе", където е изградено велотрасе. Успредно с това се развива и пешеходна връзка. Предвидено е изграждането на спортни съоръжения и детски площадки. Целта е с велоалеи и пешеходно преминаване да се обвържат кварталите "Слатина" и "Изток", а впоследствие и други квартали", посочи арх. Здравков.

По думите му дори добра мобилизация, реализацията на идеята може да се случи още следващата година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама