Карлос Контрера: Отделянето на ресурс за борба с тротинетките е престъпно

12:26, 13 сеп 19 / Политика 25 3131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Министерството, създадено и съществуващо с цел да опазва закона и да следи за неговото съблюдаване, го нарушава по най-безцеремонен и арогантен начин. При наличие на толкова много проблеми, свързани с безопасността  на движението по пътищата в столицата и страната, да се отделя и без това оскъден ресурс за реално незаконна борба с тротинетките, е престъпно.''

Това казва в позиция до медиите столичният общински съветник и член на националното ръководство на ВМРО – Българско национално движение Карлос Контрера.

''Съгласно Закона за административните нарушения и наказания и установената съдебна практика - за да бъде едно деяние нарушение, то трябва да е регламентирано в закона чрез съответната правна норма. Не може да се налага наказание за нарушение, че едно превозно средство не е регистрирано, при положение че законът не предвижда неговата регистрация.''

''В поне два европейски регламента, тъй като обичаме да даваме примери отвън, електрическият скутер или тротинетка, е приравнен на велосипеда. Да се налагат глоби за нерегистрирана тротинетка предполага да налагаме глоби и за нерегистриран велосипед. А това вече гранични с абсурда. Непонятен остава и хъсът, с който се налагат глоби и санкции при толкова ясен от юридическа гледна точка казус'', посочва Контрера.

На 11-и септември общинският съветник от ВМРО се е обърнал с писмо до Директора на Главна дирекция „Национална полиция“ с настояване да се прекрати порочната практика в нарушение на закона да се съставят актове на лица, управляващи електрически скутери.

Контрера призовава главен комисар Христо Терзийски да издаде задължителни за „Пътна полиция“ указания, че:

  1. Електрическият скутер по регламенти е приравнен на велосипед, задвижван с електрически двигател.
  2. Няма забрана за управление на електрически скутери и същите могат да се управляват при спазване на общите правила на Закона за движение по пътищата.

Той изразява надежда ентусиазмът на министерството да бъде охладен и да започнат да прилагат закона такъв, какъвто е. Да си го дописват, както намерят за добре, е нелепо колкото и упорството им, коментира съветникът.

''Нужни са реални и работещи предложения за регламентация на електрическите скутери, а не дивотиите на паразитната структура Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Тя, за съжаление, беше необходима, но откъм изпълнение докарахме поредния безсмислен орган, чиято основа цел беше явно да се трудоустроят едни хора'', заявява в заключение столичният общински съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама