Създадоха роботизирана „летяща риба“

15:10, 14 сеп 19 / Любопитно 25 3463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски специалисти,почерпили вдъхновение от природата, са създали роботизирана "летяща риба", която използва вода от заобикалящата я среда, за да произвежда газ и да се изстрелва във въздуха, съобщава Фокс нюз, позовавайки се на публикация в списание "Сайънс роботикс", пише БТА.

Роботът, способен да измине 26 метра във въздуха след "излитане", може да се използва за събиране на водни проби в опасна среда, например по време на наводнения, или за наблюдение на океанското замърсяване.

Роботизирани помощници, способни да преминават от една среда в друга, са желани в подобни ситуации. Изстрелването им обаче изисква мощ, трудно постижима при малки роботи.

Създателите на "летящата риба" от лондонския Импириъл колидж са изобретили система, която изисква едва 0,2 грама калциев карбид на прах в горивната камера.Единствената движеща се част е малка помпа, която извлича вода от заобикалящата робота среда, например езеро или океан. В резултат на реакцията между водата и калциевия карбид се получава възпламеняващ се ацетилен, който помага на робота да се изстреля във въздуха.

Създателите на "летящата риба" с тегло едва 160 грама са я тествали в различна среда. Тестовете са показали, че роботът може да се изстреля от водата дори при сравнително неблагоприятни условия, за разлика от други подобни машини.
 
 
Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 EdwardSep 05:59, 19 юли 22

В ЖК-телевизорах приходится повышать частоту герц, поэтому лучше всего проконсультируют в
интернет-магазине телевизоров.
Эту группу телевизоров подразделяют на три типа:
плазменные;
жидкокристаллические;
тонкие OLED.
Все это читайте на сайте "совросс"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама