46 000 работници на "Дженеръл Мотърс" спират работа

09:50, 16 сеп 19 25 3357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съюзът на Обединените работници в автомобилната промишленост в САЩ (UAW) започва национална стачка срещу „Дженеръл Мотърс“ (GM). Около 46 000 членове няма да отидат на работа, след като преговорите за трудови договор попаднаха в безизходица, предаде БГНЕС.

Стачката, която „Уолстрийт джърнъл“ определи като първото значително спиране на работа в GM от повече от десетилетие, дойде след изтичането на четиригодишния договор на производителя с работници без споразумение за замяна.

Местните лидери на профсъюзите се срещнаха в Детройт "и решиха да стачкуват от полунощ в неделя", съобщи UAW в своя акаунт в Тwitter.

"Това е последното ни средство", заяви на пресконференция след срещата водещият преговарящ на съюза с GM Тери Дитес. "Ние отстояваме основните права на работещите хора в тази страна", добави той.

Служители на UAW заявиха, че двете страни остават далеч един от друг в преговорите по договора, като има разногласия относно заплатите, обезщетенията за здравеопазване, статута на временни работници и сигурността на работните места.

Часове преди стачката да започне, американският президент Доналд Тръмп написа в Тwitter: "Отново става дума за GM и United Auto Workers. Съберете се и сключете сделка!".

Последната голяма стачка в GM е през 2007 г., когато 73 000 работници в повече от 89 производствени единици не отидоха на работа два дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама