СЕМ се среща с генералния директор и Управителния съвет на БНР

09:38, 16 сеп 19 25 3538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се днес да се проведе срещата на Съвета за електронни медии с генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов и Управителния съвет на обществената медия. Медийният регулатор ще изслуша Костов в 14.00 часа.

Причината е безпрецедентното спиране на излъчването на програма "Хоризонт" за близо пет часа в петък сутринта.

Прокуратурата разпореди проверка, тъй като БНР има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира гражданите.  Тя беше възложена на три институции - Държавната агенция "Национална сигурност", Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията. Резултатите от проверката се очакват в началото на тази седмица.

Единственият досега публичен коментар от страна на ръководството на радиото направи изпълняващият длъжността директор на програма "Хоризонт" в оставка Николай Кръстев. Според него не е съществувала технологична възможност да бъде спряна профилактиката на предавателите.

В позиция до СЕМ редколегията на програма "Хоризонт" настоя да се разреши публичност на изслушването на генералния директор. Това поискаха и от Асоциацията на европейските журналисти - България. 

Съветът за електронни медии е органът, който има правомощия да осъществява надзор над Българското национално радио в качеството му на обществен доставчик на медийни услуги. Обществото има право да чуе, както обясненията на Костов за прекъсването на излъчването на програма "Хоризонт", така и за отмененото сваляне от ефир и отнемането на ресор "Правосъдие" от известната журналистка Силвия Великова.

В не по-малка степен е важно да бъдат чути и въпросите, които ще зададат членовете на СЕМ, които само преди няколко месеца избраха Костов за поста генерален директор, посочват от АЕЖ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама