Емил Радев: България е един от отличниците в борбата с прането на пари

09:49, 16 сеп 19 / Политика 25 2890 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е един от отличниците в борбата с прането на пари. Това каза евродепутатът Емил Радев, цитиран от БНТ. „1 % от годишния Брутен вътрешен продукт на ЕС са съмнителни сделки, пране на пари“, обясни евродепутатът.

Пари се перат от трафик на наркотици, оръжие и хора, данъчни престъпления и корупция. 23 държави са в т.н. черен списък, които не изпълняват препоръките за борба с прането на пари. Панама, Иран, Ирак, Саудитска Арабия са част от тези държави. "Ние искаме да създадем и сив списък на държави, които има опасност да нарушат правилата за пране на пари“, отбеляза още Радев.

ЕП се събира за първото си заседание в новия политически сезон

Според него България е един от отличниците в борбата с прането на пари. „Българските банки са с много строги правила. Ние даже минаваме и в друга крайност - много рестриктивни мерки предприемаме“, добави той.

По думите на Радев няма държава в ЕС, където корупцията не е огромен проблем. За това в момента се обсъжда общоевропейски мониторингов механизъм за върховенство на закона, корупцията, демокрацията и свободата на медиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама