Денят накратко - 16 септември

19:00, 16 сеп 19 25 3443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Първи трепети около старта на новата учебна година, рокадите в БНР продължават, кандидатът за кмет на София Мая Манолова подписа платформа за управление, и още:

***

Започна новата учебна година

В цяла България удари звънецът за първия учебен ден. Тържества по повод откриването на учебната година се състояха в десетки училища в цялата страна. Премиерът поздрави децата и учителите: ''Децата и учителите са най-важни и с удоволствие полагаме много усилия, за да бъдат училищата приятни и модерни.''

''Мили първокласници, скъпи ученици, четете и знайте: усилията ви днес, ще ви се върнат десетократно в бъдеще. Образовани ученици днес, ще бъдете реализирани хора утре.'' Така лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи своя поздрав.

Цветан Цветанов пожела на всички учители и ученици успешен старт, здраве и ползотворни резултати.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев също приветства учениците: ''Скъпи ученици, учители и родители, поздравявам Ви с началото на учебната година. Това е ден, в който заедно с радостта и надеждата ние честваме знанието - най-важната инвестиция в бъдещето на една нация.'' 

''Образованието е по-важно от всичко. Честит първи учебен ден!'', написа кандидатът за кмет на София Мая Манолова в социалните мрежи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че първият учебен ден е начало на пътя към знанието на всеки човек.

''Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности.'' Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на учебната година в столичното 18-то СОУ „Уилям Гладстон“.

„Неграмотните хора нямат бъдеще. Само образованите и напредничавите хора ще изградят модерна и просперираща България.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри първия учебен ден в Първо основно училище „Васил Левски“ в град Костинброд.

***

Мартин Минков е новият директор на "Хоризонт"

Мартин Минков е новият директор на "Хоризонт", обяви генералният директор на БНР Светослав Костов по време на изслушването му пред СЕМ във връзка със случващото се в Българското национално радио. Той ще поеме ръководството на "Хоризонт", след като в четвъртък доскорошният директор на програмта Ивайло Савов беше освободен, а на негово място назначен Николай Кръстев. По-малко от 24 часа по-късно Кръстев подаде оставка заради информацията, че едно от знаковите лица на медията - Силвия Великова, е свалена от ефир, а програмата на "Хоризонт" бе заглушена за часове в петък сутрин.

Светослав Костов заяви по време на изслушването, че на Силвия Великова не й е отнеман ресорътПо думите му това, което един или друг журналист говори пред медиите да не се счита за чиста истина. По време на срещата генералният директор Светослав Костов демонстрира незаинтересовано поведение и в първата част на изслушването не даде конкретни и ясни отговори. Костов обяви, че в проектобюджета на радиото за 2020 акцентът няма да е върху капиталови разходи и ремонти, а средствата за заплати на работещите в радиото да се увеличат с 25%. 

Относно прекъсването на програма "Хоризонт" от КРС уточниха, че не е имало прекъсване на предавателите, а на сигнала към предавателите.

Премиерът Бойко Борисов определи случващото се в БНР като саботаж срещу правителството. Борисов отговори и на коментара на държавния глава Румен Радев, който също изказа мнението си за казуса с БНР. Президентът заяви, че държавата се управлява през нечий телефон, а не през институциите, на което Борисов отговори с думите: "Ако е неговият телефон – разбирам. Той може би знае".

На изслушване от ВСС заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че до края на седмицата се очакват резултати от проверката за профилактиката на предавателите на БНР.

***
Кандидатът за кмет на София Мая Манолов подписа платформата за управление с дясно-центристки формации

''Управлението на София през последните 10 години не е добро, въпреки огромните средства от централния бюджет. София не е подреден, чист, светъл, зелен и прозрачен градСофия диша трудно, София е в политическо задръстване, не се управлява прозрачно, парите на гражданите не се харчат ефективно.'' Това каза Манолова по време на обсъждането. Тя допълни, че нейната кауза е София и целта на програмата е да начертае конкретни мерки за постигане на добро управление. Според нея чиста и зелена София е кауза не само на младите, а на всички столичани. По думите й стана ясно, че сред приоритетите е да се осигури развитие на кварталите в София, спортни центрове, детски площадки във всеки район, детска градина за всяко дете и възможности за достоен живот.

***

Юнкер иска Лондон да предложи работещо решение за ирландската граница

След днешната среща между Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер в Люксембург стана ясно, че двамата са се съгласили, че разговорите за Brexit "трябва да се активизират", като всеки ден се провеждат срещи между официални лица. ''Досега Великобритания не е предложила работещо решение, което би заменило предпазния механизъм за ирландската граница'', заяви Юнкер. Той допълва, че ЕК остава готова да разгледа подобни предложения, които биха изпълнили целите на предпазния механизъм.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама