Педагози на акция: „Време е МОН да пие една студена вода“

16:27, 16 сеп 19 25 943 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В първия учебен ден педагози организираха демонстрация под наслов "Време е МОН да пие една студена вода". Около десетина учители занесоха по бутилка вода пред МОН, с което действие целят да покажат несъгласието си да участват в обходите в домове на деца, които отсъстват от училище и да връщат учениците в класната стая.

Според тях по този начин на учителската професия се внедрява полицейска роля. Те смятат за крайно нередно подобни политики да бъдат обсъждани и приемани по време на летен отпуск, без тяхното мнение.

Учители излизат на протест в първия учебен ден

Учителите днес внесоха становище в МОН, подписано от 6 300 души, в което се настоява за отпадане на задължителното участие на учителите в обходните по домове, да не бъдат карани да извършват дейности, които не са вписани в техните задължения.

Педагозите отрекоха акцията им да има политически цели.

По-рано в обръщение към образователния министър учителите заявяват, че са притеснени от новата за тях роля на рестриктивен орган. Те не приемат Училището като институция да изпълнява полицейски функции със събиране и предоставяне на данни на учениците ни на ДАНС и проследяване и тормоз над семействата под флага на неясната дефиниция за „дете в риск“.

Синдикатът на българските учители се разграничи от организирането на демонстрацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама