Георги Лозанов: Случващото се с Великова и Боришев цели да бъдат отстранени от отразяването на избора на Гешев

20:35, 16 сеп 19 25 3005 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медийният експерт Георги Лозанов не очаква някой да понесе отговорност за решението излъчването на „Хоризонт“ да бъде спряно, съобщава bTV.

Причината е, че това пряко попада в обхвата на закона и е заплаха за националната сигурност. И даде пример – ако беше станало наводнение с човешки жертви и липсва информация заради спирането на радиото, то това е престъпление.

Акцент на деня: Питаме защо заглъхна БНР, кой ще отговори

Медийният експерт допусна, че предаването „Преди всички“ ще се окаже плуралистично. ''Тогава всички обвинения към Силвия Великова загубват смисъл'', посочи Лозанов.

Името на единствения кандидат за главен прокурор се появява в последните скандали в журналистическата гилдия - отстраняването на Силвия Великова и ареста на фоторепортера Веселин Боришев преди протеста срещу Гешев.

''Една от основните функции на журналистиката е критическата функция по отношение на властта, хора с видимо критична позиция като Великова и Боришев има опит по някакъв начин да бъдат санирани, да бъдат изключени от процеса на отразяване около избора на Иван Гешев'', коментира медийният експерт.

Фоторепортер е задържан, защото снимал полицаи преди протест

Той обясни, че щом СЕМ досега не е установил липса на плурализъм в работата на Великова, изглежда много вероятно това да е аргумент журналистката да бъде ограничена в своята критическа функция по отношение на властта.

''А ние виждаме защо тя ще бъде ограничена - защото в момента върви този доста труден избор, който от голяма част от обществото се приема много силно негативно и води до протести'', допълни бившият председател на СЕМ.

Комисия по атестиране към ВСС: Няма съмнение към професионалните качества на Иван Гешев

Лозанов предположи, че ще паднем още надолу в класациите за свобода на словото. Причината е, че такива случаи се взимат предвид и дават отражение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама