В Израел се провеждат решаващи за премиера Нетаняху избори

08:10, 17 сеп 19 / Свят 25 2687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Израел днес се провеждат парламентарни избори - вторите за пет месеца, отбелязва световните агенции. Днешният вот е решаващ за Ликуд - партията на премиера Бенямин Нетаняху, но и за самия него, а също и за основния му опонент Бени Ганц, който е лидер на партия "Синьо и бяло".

„Биби или Бени?“ - това е въпросът, на който трябва да отговорят днес близо 6,4 милиона граждани на еврейската държава, имащи право на глас. Надпреварата се очертава оспорвана, според проучване на израелската телевизия, като решаващ фактор за резултата вероятно ще бъде избирателната активност, твърдят експерти.

Вотът днес ще определи съдбата и на досегашния премиер Бенямин Нетаняху, на когото предстои да се изправи пред съда заради корупционен скандал. Досега на израелския премиер не са повдигнати обвинения, но при победа на изборите, съюзниците му могат да гласуват той да разполага с имунитет.

Негов основен опонент е бившият военен командир Бени Ганц, който отстоява по-либерален подход по някои обществени въпроси, но не и по въпросите за сигурността на Израел.

На днешните избори си съперничат 31 избирателни листи и партии, за които прагът за влизане в парламента е 3,25 процента. С такъв резултат дадена партия печели 4 депутатски места, а за абсолютно мнозинство за формиране на правителство са необходими 61 места, уточняват агенциите. Избирателната система в Израел е пропорционална, което увеличава шансовете на малките партии да спечелят място в Кнесета с общо 120 депутатски мандата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама