Прокуратурата: Техническият директор на БНР е отговорен за спирането на "Хоризонт"

09:26, 17 сеп 19 25 4192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Възложената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка установи, че техническият директор на БНР Пламен Костов е отговорен за спирането на програма "Хоризонт" на БНР за 5 часа на 13 септември. Материалите от проверката се изпращат на Софийска градска прокуратура заради събрани данни за извършено от  Костов престъпление по служба, съобщиха от Прокуратурата.

Акцент на деня: Питаме защо заглъхна БНР, кой ще отговори

В хода на проверката е установено, че БНР разполага с резервни студия за всяка от програмите си. Когато се налага профилактика/ремонт на тези студия или друга техника на територията на БНР на бул. "Драган Цанков" № 4, гр. София, засягаща работата им, излъчването /студийната работа по създаване на съдържание, авторски предавания, интервюта, новинарски емисии/ временно се мести в друго свободно студио или ефирът се „запълва“ с музика или друго съдържание.

От приложените материали става ясно, че на 13 септември наистина е планирана профилактика, но само на три предавателя на ултракъси вълни /УКВ/ в Белоградчик, Ивайловград и Тръстеник. Установено е също, че до момента не е преустановявано излъчването на която и да е програма на националното радио едновременно на територията на цялата страна, тъй като профилактика на предавателите се осъществява поетапно, за не повече от осем часа през деня, в различни дни, по един предавател на регион, по възможност в диаметрално противоположни части на страната.

Изцяло извън заложения график за извършване на профилактика, на 11 септември  техническият директор на БНР Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за „създаден голям технически проблем, който налага „профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“ за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13 септември 2019 г.“. Никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция „ДА“ на документа.

На следващия ден - 12 септември, Костов е изпратил съобщение до старши мениджър В. Стойкова  в "НУРТС България" ЕАД със следното съдържание: „моля Ви, да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. на територията на цялата страна за времето от 6:00 до 11:00 часа, поради профилактика на студийния ни комплекс“. Същият ден Стойкова е изпратила съобщение на инж. Костов, в което го е уведомила, че е информирала колегите си от Оперативно управление и контрол и програмата няма да се излъчва в указаното време.

Акцент на деня: Кой се опита да сложи намордник на БНР?

Малко по-късно Пламен Костов е разпоредил да се пусне в ефир съобщение за предстояща техническа профилактика на излъчването на програма „Хоризонт“ на 13 септември и спиране излъчването на програмата „Хоризонт“. 

В деня на профилактиката Пламен Костов е изпратил докладна до генералния директор, в която го информира за възникнал проблем с оптичната връзка между БНР и предавателите, наложил спирането на Програма „Хоризонт“ от 6:00 ч. до отстраняването на проблема. В тази връзка в същия ден БНР е изготвило уведомително писмо до КРС по случая.

В хода на извършената от ДАНС проверка е установено, че не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“; не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“;  не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна; не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

БНР и заплахите за националната сигурност - да си разкриеш заплатата или да спреш излъчването на програма „Хоризонт“?

Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на програма „Хоризонт“, която се е излъчвала он-лайн и е можела да се слуша в интернет на сайта на БНР. Този начин на слушане се ползва от ограничен кръг слушатели. 

От „НУРТС България“ ЕАД не е била преустановявана работата на предавателите на БНР с изключение на трите предавателя /посочени по-горе/. Преустановяването на сигнала на „Хоризонт“ е осъществено чрез спиране на звуковия сигнал на входа на кодиращото устройство в централата на „НУРТС България“ ЕАД.

В хода на извършената от КРС проверка е установено, че профилактиката на студийния комплекс не е сред обстоятелствата, даващи право на БНР да прекратява излъчването на програми от предавателните станции, тъй като студийният комплекс не е част от електронната съобщителна мрежа на предприятието. Заради прекъсването на излъчването КРС ще наложи санкция на националното радио за административно нарушение.

Да си Светльо Костов в БНР и да взимаш над 50 000 лв. за по-малко от два месеца

В доклада от проверката, възложена на СЕМ е изразено становище, че БНР не е изпълнило задълженията си за непрекъснато радиоразпръскване на територията на страната, което е нарушение на условията на Индивидуалната лицензия на националното радио

Всички материали от проверките са изпратени на компетентната прокуратура – Софийска градска прокуратура, с оглед евентуално извършено престъпление по служба от длъжностно лице от БНР -  директорът на дирекция „Техника“ Пламен Костов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама