Борисов: Обмисляме да назначим ИТ специалисти с по- високи заплати

10:38, 17 сеп 19 / Политика 25 2653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С електронното управление мисля, че можем да назначим 5-10 човека с по- високи заплати. Финансовият министър обмисля варианти, за да може като проведем конкурса да вземем добри и качествени хора. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след форум за киберзаплахите, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Той потвърди, че е реалистично тези специалисти да се назначат с новия бюджет, но въпросът е това да даде резултат.

„В тази сфера заплатите са от 10-15 хил. лева нагоре. Много добре знаете какви заплати се получават в ИТ сектора. Не можем да си позволим всяко министерство да си назначи такива специалисти с такива заплати“, коментира премиерът.

Младен Маринов: Хакерството започна да се превръща в една мода сред младежите

„В сферата на киберсигурността държавата има ограничени възможности да заплаща големи заплати. В същото време се развива с изключителна скорост и нанася големи поразии“, посочи Борисов.

„Много пари трябва да се извадят. За това помолих обществеността да има нетърпимост, както към всеки друг крадец и престъпник, към всеки, който вреди“, каза той.

„Искаме да облекчим гражданите с повече платформи за електронни услуги. Ако някой ги руши, ще се върнем пак на механичните пишещи машини и на хартия. Затова всички трябва да бъдем активни в тази сфера“, призова Бойко Борисов.

В отговор на въпрос кога на практика ще се случи електронното правителство, премиерът коментира: „Работят, виждате стотици вече са възможностите за услуги по електронен път“.

Борисов: Така както мразим убийците и крадците, така мразим и хакерите

Трябва неприязън към тези хора. Ако се счита за модерно и готино да си хакер, и се отнасяме с толерантност към тях, нищо добро не ни очаква“, заяви министър- председателят.

„Има предложения за промени в НК. Законите и сега не са лоши просто трябва да се спазват. Не можем след всяко престъпление да променяме закони, и да правим все по- тежки и тежки наказания“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама