В Париж показват ценен килим, спасен от пожара в Нотр Дам

18:40, 17 сеп 19 / Свят 25 4293 Шрифт:
Topnovini

Богато украсен 25-метров килим, спасен след пожара в парижката катедрала Нотр Дам, ще бъде показан отново на широката публика. Това ще се случи в рамките на Европейските дни на наследството между 21 и 23 септември, съобщи БНТ.

Когато на 15 април избухва пожарът в Нотр Дам, никой не знае какви ще са щетите за емблематичната катедрала - не само за цялостната конструкция, но и за предметите вътре. Сред ценностите е красив вълнен килим с размери 25 на 7 метра, изработен между 1825 и 1833 година. Той е дарен на катедрала от крал Луи-Филип през 1841 година. Използван е по време на важни исторически събития, като например посещението на папа Йоан Павел Втори през 1980 година.

Килимът е изнесен от Нотр Дам цели шест дни след потушаването на пожара през пролетта. Върху него са излети тонове вода по време на гасенето. Със свито сърце хората от правителствената служба в Париж, отговаряща за движимите културни ценности, го прибира с надеждата, че ще бъде спасен.

"Най-голямата вреда за килима е, че буквално е бил подгизнал по време на потушаването на пожара. А един вълнен килим, който е сгънат и намокрен, а след това изложен на високи температури - не само заради огъня, но и заради горещото време в Париж по това време, много бързо може да бъде унищожен", споделя директорът на службата за реставрация Ерве Льомоан.

Затова веднага след като е изнесен от катедралата, килимът е разгънат и изсушен. Реставраторите били изправени обаче пред истинско предизвикателство - килимът тежал два тона или почти два пъти повече в сравнение с обичайното му тегло.

Бил е показван само два пъти през последните 30 години, а в края на следващата седмица това ще се случи отново преди да започне цялостната му реставрация, която ще върне истинската му красота.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама