През октомври става ясно увеличението на пенсиите догодина

15:08, 17 сеп 19 25 3493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В началото на идния месец ще е ясен точният процент на увеличение на пенсиите от 1 юли 2020 година. Към момента очакванията са за повече от 6 на сто, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който бе на посещение в русенското село Баниска, съобщи БTA.

„5,3 процента е заложено в тригодишната бюджетна прогноза. Текущо, на база на достигнатите ръстове на средно осигурителен доход и индекса потребителски цени, очакваме, че ще бъде над 6 процента“.

Министърът коментира също предложенията на депутати и на работодатели, свързани с изплащането на обезщетения за временна нетрудоспособност.

Работодатели искат първите три дни от болничния да не се изплащат от тях. Идеята е да се въведе период на изчакване от няколко дни, в който болничните да не се изплащат от никого. Според предложение на депутати НОИ трябва да покрива целия период на боледуване на работника.

Министърът обясни, че тези предложения ще се дискутират. По думите му в края на седмицата една от организациите на работодателите - Асоциацията на индустриалния капитал в България, организира кръгла маса по тези въпроси. По думите му има проблем и той е свързан с това, че броят на дните на временна нетрудоспособност нараства.

„Знае се, че се злоупотребява от хора, които по-скоро се нуждаят от допълнителен платен отпуск, отколкото от лечение. Затова се търсят мерки, чрез които да се намали това ползване на болничния и ощетяване на бюджета, а от там на всички нас. Това мотивира търсенето на ефективни решения. Към момента не мога да кажа, че има такова", каза Петков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама